Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов господар на Белия дом и други теми от седмицата

Кадър от церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов господар на Белия дом, нов лидер на най-голямата партия в Германия и потенциален наследник на Ангела Меркел, арест за критик номер 1 на Кремъл, който възмути демократичния свят, заговори се отново за санкции срещу Москва, продължаващо антиковид блокиране на места в Европа, игра на ваксини и едно оцеляване по италиански. Това са по-важните международни събития от изминалите седем дни.

46-ият президент на Съединените щати положи клетва за вярност към Конституцията и своята страна. 78-годишният Джо Байдън заедно с първата жена вицепрезидент Камала Харис встъпиха в длъжност на 20 януари на тържествена церемония пред Капитолия във Вашингтон.

Церемония, съпътствана от извънредни мерки за сигурност и военно присъствие и противоепидемични мерки.

Още в първия си пълен работен ден Байдън отмени някои ключови политики Тръмп. Първият указ, който подписа, е за овладяване на пандемията от Covid-19. Сред останалите решения са връщане на Вашингтон в Световната здравна организация и в Парижкото споразумение за климата.

Нов лидер и на Стария континент. Най-голямата партия в Германия - Християндемократическият съюз си избра председател - Армин Лашет - заклет европеец и защитник на мултикултурализма.

На Изток лидерството донесе щракване на белезници и протести, а не празненства.

Критик номер едно на Кремъл - Алексей Навални беше арестуван при завръщането си Русия след петмесечен престой в Германия, където се лекуваше от предполагаемо отравяне.

Европейските институции осъдиха задържането. Кремъл отговори: Реакцията на западните страни на новината за завръщането на Навални в Русия цели да отвлече вниманието на хората от дълбоката криза на либералния модел на развитие.

С мрачна прогноза за разпространението на Covid-19 започна седмицата. Според Световната здравна организация съвсем скоро, броят на починалите с коронавирус може да надхвърли 100 хиляди души на седмица. Разпространението на заразата получи нов тласък заради открития първо във Великобритания нов щам. Редица страни затегнаха мерките на фона на продължаващото, но леко позабавило темпото си в последната седмица масово ваксиниране.

Европа и светът продължават да вървят в посока спасение от коронавируса. А в Италия тази седмица се спаси правителството на Джузепе Конте.

Подробности за по-важните новини от седмицата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна