Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на САЩ в Москва подкрепи протестите за Навални

Снимка: БГНЕС

Посолството на Съединените щати в Москва подкрепи масовите протести с искане за освобождаване на опозиционера Алексей Навални и осъди действията на властите.

В отговор руското министерство на външните работи обвини американската страна в намеса във вътрешните работи на Русия.

Пресаташето на американското посолство Ребека Рос написа в “Туитър“, че Съединените щати подкрепят правото на всички на мирни протестни и на свобода на словото. „Действията на руските власти нарушават тези права“, добави тя.

В отговор говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че още в петък американското посолство е започнало активно да работи в информационното пространство и да публикува карти на планираните шествия и незаконни мероприятия:

“Отидоха даже още по-далеч. Пуснаха информацията, че се планира някакъв поход срещу Кремъл, а такова нещо не са заявявали даже самите организатори. Какво беше това – призив, инструкция, мотивация? Интересно как щяха да реагират американските власти, ако подобно нещо си беше позволило руското посолство във Вашингтон“.

Мария Захарова обвини американската дипломатическа мисия в намеса във вътрешните работи на Русия:

“На американските колеги, които си позволиха в информационното пространство наистина да се намесват в нашите вътрешни работи ще им се наложи да се обясняват в министерството на външните работи“.

Масови протести в подкрепа на Алексей Навални се състояха вчера в повече от 100 руски града. Броят на задържаните надхвърля 3500 души, сочат данни на правозащитната организация ОВД-Инфо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна