Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две десетилетия БНР връчва годишните награди „Сирак Скитник“

Снимка: Владимир Тренчев


В Деня на Радиото поредицата празнични репортажи, посветена на 50-годишнината на програма „Хоризонт“, продължават с историята на наградите „Сирак Скитник“. 

Престижното отличие е учредено през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия.

Вече две десетилетия годишните награди на БНР са мярка за стандарт и качество, гордост и удовлетворение от постигнатите успехи. С отличието са награждавани емблематични имена в родната радиожурналистика, доказали своя професионализъм и безспорна обществена ангажираност.

„БНР - медия за мислещите хора, медия за хората с въображение – Националното радио, бидейки Властелин на ефира, може да бъде български светилник“ – това казва при награждаването емблематичният журналист Божана Димитрова.

Престижното отличие носи името на Панайот Тодоров Христов, познат с артистичния псевдоним Сирак Скитник - първия директор на Радио София

Освен за радиожурналистика надпреварата се провежда в още две категории - колективно отличие за професионализъм и голямата награда Сирак Скитник. Първият ѝ носител е писателят, военен кореспондент и дипломат Богомоил Нонев, заемал поста директор на Българското радио в периода 1966 - 1968 година.

Следващият награден е проф. Веселин Димитров - дългогодишен журналист в БНР, преподавател, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет.

Проф. Димитров е първият български радиожурналист водещ на информационно-музикална програма - „От 6 до 8 сутринта“. В съавторство създава радио поредиците „България - дела и документи“ и „Разговор с вас“.

Сред носителите на отличието са композиторът Вили Казасян, поетът Валери Петров, основателят на Детския хор на БНР академик Христо Недялков, както и журналистът Райна Константинова, бивш директор на радиодепартамента в Европейския съюз за радио и телевизия.

През 2015 година по идея на тогавашния генерален директор Радослав Янкулов с голямата награда са отличени всички ръководители на Радиото

През 2020 година настоящият генерален директор на БНР Андон Балтаков връчи специална награда за последователно отстояване на истината и свободата на изразяване през 2019 на програма „Хоризонт“, като заяви:

„С убеденост и плам в мисията си на обществена медия „Хоризонт“ и БНР отстояха поредната буря, за да защитят една от изконните човешки ценности - свободата на изразяване“. 

Още по темата в звуковия файл. 

Марин Данев, Чавдар Каришев, Даниела Късовска, Мартин Минков, Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени