Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Георгиев: Предизвикателството пред качествената журналистика е да бъде чута

Медията е екипно изкуство, БНР е сред малкото останали острови на професионализъм в медийното море, убеден е известният журналист

Петко Георгиев
Снимка: 12plus3theadventure.org

Всяко време има своите предизвикателства. В сравнение с времето преди 30 години на журналистите днес е по-лесно, но в друго отношение има повече трудности. Заради огромния информационен поток и многото гласове (включително и платени или фалшиви), днес е много по-трудно да бъдеш чут. Да бъде чута качествената журналистика.

Това коментира пред Радио София журналистът и публицист Петко Георгиев, който е сред водещите на радиоемблеми като предаванията „12 + 3“, „Нощен Хоризонт“, „Неделя 150“.

Провокиран в деня, когато отбелязваме 86 г. от създаването на БНР, той призна, че се е привързал към радиомагията още като тийнейджър, слушайки БиБиСи и музикални предавания на къси вълни. Дебютирал е в „романтичните“ часове на нощния блок, след това е участвал в подготовката и реализацията на новаторското „12+3“, което стартира „в последната година на комунизма“ – 1989-а.

„Има огромна разлика между разрешеното слово и свободното. По време на перестройката имаше разрешено слово и много малко свободно. Тогава много хора направиха впечатление – у нас и в Съветския съюз, по радиото и по телевизията – с това, че сякаш нарушаваха табутата и правенето на журналистика. Днес обаче е доказано, че това се е правело по инициатива на партийното ръководство, а в някои случаи – на политическата полиция“, каза още Георгиев.

Според него едно от основните предизвикателства пред радиото днес и дигиталната трансформация, пътя, по който качествената журналистика отново да стигне до многобройните си потребители, които имат нужда от нея.

Границата между пропагандата и фалшивите новини често е само символична, смята журналистът.

„Медията е екипно изкуство. Редактори, водещи и репортери в „12+3“ бяха добре трениран отбор. За съжаление този сплотен екип беше разбит по поличитеска поръчка.
Без да изпитвам кой знае каква носталгия, горд съм, че има към какво добро да се върна“, посочи още Петко Георгиев.

С него разговаря Гергана Пейкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени