Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън върна забраната за влизане в САЩ на граждани на ЕС, Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън подписа указ, с който отново се въвежда забраната за влизане в Съединените щати на чужденци, които пристигат в страната от Европейския съюз, Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка.

Така Байдън на практика отмени указа на предшественика си Доналд Тръмп от миналата седмица за отмяна на това ограничение, която отмяна трябваше да влезе в сила във вторник (26-и януари).

"Ситуацията с пандемията се влошава и заради разпространението на новите щамове на Covid-19 сега не е времето да се освобождават от ограничения международните пътувания", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

Заповедта на Байдън налага забрана за влизане в САЩ на почти всички неамериканци, които са били в Бразилия, Обединеното кралство, Ирландия и 26-те други държави в Европа, които позволяват пътуване през отворени граници.

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Рошел Валенски ще подпише в понеделник отделна заповед, изискваща носене на маски на всички самолети и обществен транспорт за всички двама и повече пътници.

Очаква се тази седмица Администрацията за транспортна сигурност да издаде отделна директива за сигурността, свързана с носенето на маски, казаха източници на Ройтер, запознати по въпроса.

Във вторник влизат в сила нови правила на CDC, изискващи от всички международни въздушни пътници на възраст 2 и повече години да представят отрицателен тест за коронавирус, направен в рамките на три календарни дни от пътуването, или доказателство за възстановяване от Covid-19, за да влязат в Съединените щати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!