Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: До лятото ще бъдем близо до стадния имунитет

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че до лятото Съединените щати "ще бъдат напът" да постигнат стаден имунитет срещу коронавируса.

Според Байдън след около три седмици в страната вероятно ще бъдат правени по милион и повече ваксинации на ден. Така ще бъде надмината целта на администрацията през първите й 100 дни да бъдат ваксинирани 100 милиона души.

Американският президент е на мнение, че броят на получилите поне една доза от ваксината може да стигне 150 милиона за това време. 

"Силно съм уверен, че след около три седмици ще можем да ваксинираме около милион души на ден, че и повече. Обещах, че ще имаме най-малко 100 милиона ваксинации. Не говоря за бройка хора, тъй  като понякога е необходима повече от една инжекция. Мисля, че можем да стигнем и до милион и половина имунизирани на ден, но трябва да постигнем целта за милион инжектирани дневно."

Джо Байдън каза още, че американската страна е загрижена за отношението на Русия към опозиционния лидер Алексей Навални. В същото време обаче Вашингтон ще се опита да постигне удължаване на договора "Нов СТАРТ" за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, който изтича на 5 февруари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна