Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Георгиев: Любовта има три компонента

Понякога се налага да изберем между нашия собствен комфорт и удобството на семейството

Снимка: Pixabay
Емоционална обвързаност, общи цели и добър интимен живот. Това са на пръв поглед факторите, които могат да превърнат една връзка в успешен брак. Истината обаче е, че семейното щастие зависи от още много фактори и изпитания, през които се преминава.

“В човешкия живот винаги има тестове, в които понякога ни се налага да изберем между нашия собствен комфорт и удобството на семейството. Това може да бъде свързано със ситуация на семеен член, може да е свързано с работа, която ни се предлага и която би ни струвала цената на благосъстоянието на членовете на семейството, може да бъде различен казус или грижа за възрастен човек.

Рано или късно, човек е изправен пред такъв избор и смятам, че това са от тестовете на живота, които си струва да преминем решително”, казва семейният терапевт д-р Стоян Георгиев, който е член на журито в конкурса “Вашата рецепта за успешен брак”.

Дълбоко вкоренено в природата на човек е да избере комфорта, но хора които са били изправени пред подобен избор, са споделили пред терапевта, че решението им да изберат семейното щастие пред личния комфорт, е едно от най-ценните решения, които са правили.

Според д-р Георгиев любовта има три компонента. Вярност, посвещение и обединяване в името на една дългосрочна цел, кауза и оставянето на наследство и предаването на ценности на следващото поколение. Друг компонент е емоционалната близост, с която всичко започва и не би трябвало да спира, а да съпътства брака, а третият компонент е сексуалността, без която бракът не би имал интимно изражение. Тези компоненти са важни за стабилността на брака.

На базата на опита си, семейният терапевт казва, че двойките с влошен брачен живот са били изправени пред даден избор, в определен етап от живота си, когато нещата не са се случвали добре. Вероятно им е липсвала една от тези съставки и така са загубвали посоката, но в следствие на тяхната решимост да изяснят всичко и да положат необходимите усилия, са успявали да запазят брака си.  

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с д-р Стоян Георгиев в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна