Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конте върна автономията на олимпийския комитет на Италия преди да подаде оставка


Последният декрет на втория кабинет на Джузепе Конте преди той да подаде оставка върна автономията на Италианския олимпийски комитет. Тя бе ограничена по време на първото му правителство чрез създаване на орган, който да го контролира. Това противоречи на олимпийските правила.

Утре МОК има нарочно заседание за решаване съдбата на Италия, която е заплашена от санкции. По примера на руските спортисти и италианските им колеги бяха заплашени, че ще се състезават под неутрален флаг и по време на Игрите в Токио т.е. няма да могат да ползват националните си флаг и химн. Сега това няма да се случи.

Президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Малго веднага се свърза с президента на МОК Томас Бах да му съобщи добрата новина.


Спортният министър Винченцо Спадафора коментира одобрението на декрета съдържащ правилата за автономията на олимпийския комитет като каза: „Последната дума принадлежи на парламента при преобразуването му в закон. За дългата славна и демократична история на страната ни е малко вероятно Италия да бъде санкционирана строго утре. Днешното решение разсейва всички съмнения и решава проблема с независимостта на Италианския олимпийски комитет след реформата през 2019 година“

Административната автономия на Италианския олимпийски комитет влиза в сила с публикуването на декрета в държавен вестник, което ще стане до часове. До 60 дни след това парламентът трябва да го гласува като закон.

За олимпийските игри в Токио Италия вече е класирала 210 спортисти в 26 вида спорт.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна