Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици и служители на заведения на протест в София

Заведения за хранене в страната отварят самоволно от 1 февруари

| обновено на 27.01.21 в 18:28
Национален протест на собствениците и персонал на затворени заведения се провежда в София под мотото "Марш към свободата".
Снимка: БГНЕС

Заведения за хранене в страната отварят самоволно от 1 февруари. Нощни клубове и дискотеки ще подновят работата си от 1 март. Това обявиха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България по време на протестна акция в центъра на София. Протестът събра пред Министерския съвет собственици и персонал от цялата страна, а кулминацията беше музикално парти.

Към 17 ч. протестиращите организираха и шествие от „Цар Освободител“ до Орлов мост.

Протестът събра собственици и персонал на затворени на заведения от Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велинград. Те твърдят, че са единственият сектор, който остава затворен след облекчаването на противоепидемичните мерки и последните заповеди на здравния министър и обвиниха властта в дискриминация.

Григор Павлов - собственик на заведение от Пловдив:

„Работата на здравните власти е както има ограничения за ресторантите, така да има ограничения за всички останали бизнеси. Това са двойни стандарти“.

Затова от двете организации поискаха оставката на Костадин Ангелов и обявиха, че с или без разрешение ще отворят от началото на февруари при спазването на всички противоепидемични мерки, включително ограничен капацитет и работно време до 22,30. 

Собствениците настояват за равностойни на загубите компенсации от страна на държавата.

Петър Топалов от София твърди, че за да задържи персонала си в кризата, е теглил кредит.

„Имахме възможност да изтеглим кредит, който им го раздаваме на тях в момента, за да преживяват, защото повечето от хората не са и от София. Те оцеляват в момента“.


Собственици и персонал на затворените заведения настояват да работят от 1 февруари и да им бъдат изплатени адекватни компенсации за времето на втория локдаун. Подкрепени са от техни колеги от свързани бизнеси като дистрибутори на храни и напитки, музиканти, аниматори.

„Така не може да се продължава. Не сме получили почти никакви компенсации с изключение само на помощта 60/40, която беше“, сподели демонстрант.

„Дойдохме просто да подкрепим колегите, защото според нас е най-малкото лицемерно да се отворят моловете, а да не се отворят ресторантите. 85% от продажбите ни бяха към ресторанти и барове. Сега съответно като не работят ресторантите и баровете, остават 15-те“, добави друг.

„Мисля, че се опитват да ни разединят. Дано да съумеем все пак да останем заедно, колеги сме. Радваме се за тях, но все пак да помислят и за нас, останалите“, каза трети.

Така участниците в протеста коментираха разделението в бранша, след като от хотелиерската и ресторантьорска асоциация се дистанцираха от акцията.

Протестната акция е под мотото „Марш към свободата“ и се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Собственици и персонал на затворените заведения смятат, че пандемията се управлява неправилно и това отнема правото им на труд. При това без задоволителни решения за компенсации.

Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест, обяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов:

„Единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо по каква причина оставаме затворени при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишение на заболеваемостта". 

БГНЕС

Освен отваряне от 1 февруари, от бранша настояват и помощите за затворените заведения да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно. Това каза за Радио Благоевград Васил Димитров, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград.

Според него не е справедливо ресторантите да са затворени, а големи вериги магазини да са препълнени с клиенти ежедневно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна