Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов: Съдебни искове към производителите на ваксини не трябва да забавят доставките

България грешно е планирала, като е поръчала най-много ваксини от „Астра Зенека“

Петър Витанов
Снимка: БГНЕС

Представители на европейската комисия отправиха обвинения към един от производителите на ваксина срещу Covid-19, че е изнесъл от продукта към трети страни извън Европейския съюз. Факт е, че в понеделник „Астра Зенека“ обяви забавяне с 60 на сто от договорените вече доставки за първата четвърт на годината“. Това каза пред БНР в коментар за ритмичността на доставките на ваксини в страните от ЕС евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов. 

„Причините могат да бъдат или некоректно обявяване на производствените възможности, или продажба на трети страни на по-високи цени. Тъй като „Астра Зенека“ не дадоха доказателства, че имат производствени затруднения, се стига до извода, че са продадени на трети страниОще по-циничен е фактът, че ЕС дотира производството на тези ваксини, заплати стотици милиони евро за развойна дейност през есента на миналата година и е напълно в правото си да контролира, не поради друга причина, а защото има договори за доставки. Затова вече има изказвания, че ще има и предявени съдебни искове“, допълни Витанов в предаването „Преди всички“.

По думите му от неритмичните доставки са в ущърб страните, подписали договорите с тази фирма.

„Тепърва ще се види как отделните страни от ЕС ще съдят фирмата, след като договорът е сключен от Съюза - Европейската комисия договори обща квота от 2 милиарда дози, а доставките бяха договорени на равнище страни членки. Тук най-големият проблем за България ще е, че договори от тези ваксини най-голям брой дозиЕС поръча най-много ваксини от „Пфайзер“ - 26 на сто, от тези на „Модерна“ - 8 на сто, а от тези на „Астра Зенека“ - 17 на сто, а България е поръчала 3/4 от ваксините ни да бъдат от „Астра Зенека“ - 4,5 милиона доза, началото на зимата се коригирахме, но все пак от тези ваксини е най-големият ни бройТук е въпросът дали България ще има смелостта да предяви иск към този шведско-английски производител“.

БГНЕС
Съдебните искове не би следвало да попречат на доставките, още повече че такива дела се точат с години. Затова все пак очаквам забавянето да се компенсира. Още повече, че се очакват разрешенията на още две ваксини. Но за България ситуацията е дваж по-неблагоприятна - очевидно грешно е планирала и не е разпределила риска, защото най-вероятно сме се ръководили от цената, не от бързината на доставката. ЕК не се стреми да контролира доставките на фирмите до трети страни, а настоява за изпълнението на предварително подписаните договори за количествата договорени за ЕС - очевидно е, че тези количества се пласират другаде на по-високи цени“, заяви още Витанов. 

И допълни: „Когато половин година по-рано си платил на фирмите за разработка на ваксини и си обезпечил финансово фирмата, то тогава си в пълното право да изискваш изпълнение на договорите“. 

Интервюто с Петър Витанов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна