Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма консенсус за членството на България в ОИСР

Covid-19 прекъсна впечатляващия икономически напредък на България, посочва в свой доклад организацията

| обновено на 29.01.21 в 15:02

Все още няма консенсус по молбата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи генералният ѝ секретар Анхел Гурия. По думите му в следващите седмици ще има нов опит за промяна на ситуацията. Организацията представи икономическия преглед на страната ни, като поздрави България за добрите макроикономически показатели и предупреди, че пандемията от Covid-19 е подчертала необходимостта за по-решителни реформи в редица сектори.

"За съжаление, както и останалата част от света, България бе сериозно ударена от пандемията от Covid-19. Икономическите последици от шока са значителни, но добрата фискална позиция на страната позволи смел отговор на кризата и правителствената схема за подпомагане на заетостта предпази много хора от безработица", заяви Гурия.

Пандемията от Covid-19 прекъсна впечатляващия икономически напредък на България. Това е записано във втория икономически преглед на страната ни, извършен от експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. На официалното онлайн събитие бе представен докладът в „присъствието” на премиера Бойко Борисов и Анхел Гурия.

Ножицата между бедни и богати се разтваря сериозно и България, както на много други места, става ясно от черновата на доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, с която националното радио разполага. В нея се посочва необходимостта от по-добра бизнес среда, като акцентът пада върху по-малко регулации и по-ясна нормативна уредба. Усилията в борбата с корупцията и престъпността трябва да продължат, категорични са експертите.

"В Организацията за икономическо сътрудничество и развитие приветстваме правителствения план за намаляване на бедността и свиване на ножицата между доходите до 2030 година. И бедността, и неравенството в доходите са високи в България в сравнение със страните – членки на нашата организация. Постигането на тези две цели ще изисква единен подход в подобряването на образованието, подкрепа на заетостта и подсилване на системата за облагане на доходите. Също така, за да бъдат постигнати тези цели, е необходимо да се преодолеят разликите между регионите, като положението е най-сериозно в Северозападна България", заяви Гурия.

Детайлно е разгледан въпросът за малцинствените групи, като е изведено заключението, че 1/10 от населението у нас е от ромски произход, но то живее в изолирани квартали. Друг важен акцент е върху необходимостта от подобряване на квалификацията и важни реформи в образованието, а като аргумент е посочено, че българските ученици имат среден общ резултат в изследването PISA. Covid кризата засегна сериозно пазара на труда, най-вече заетостта при мъжете и младежите, смятат анализаторите и посочват, че правителствените схеми за запазването ѝ са ограничили негативния ефект, но са необходими още усилия за възстановяването на предкризисните нива.

В икономически план – организацията очаква икономиката ни да отбележи ръст тази година от 3,3 на сто, а безработицата да остане над шест процента. Инфлацията ще бъде 1,4 на сто, а бюджетният дефицит 4,5 % от брутния вътрешен продукт. Иновациите, транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура са от ключов приоритет за развитието на икономиката, която трябва да премине в по-екологични норми и да се откаже от високо въглеродните производства, заключават експертите от организацията.

От своя страна премиерът Бойко Борисов подчерта, че фискалната и макроикономическа стабилност винаги са били ключови в неговите правителства. Ако не ни бе ударила кризата от Covid-19, реформите в страната щяха да се провеждат по-бързо, категоричен бе Борисов.

Макроикономически прогнози на ОИСР за България

Вторият икономически преглед на ОИСР за България може да видите тук.

Репортаж на Марта Младенова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна