Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Божков: Борисов и Пеевски са сиамски близнаци, прокуратурата е инструмент на „бога“ Гешев

Бизнесменът уточни, че е възможно да влезе в листа на партията „Българско лято“

| обновено на 31.01.21 в 13:12
Стопкадър по време на интервюто в предаването "Политически НЕкоректно"
Снимка: Фейсбук/Васил Божков

„Не съм давал подкупи, мен са ме рекетирали. Не съм си осигурявал спокойствие, а съм си осигурявал съществуване. Срещу бизнеса ми има тотално нарушаване на закона“. Това каза пред БНР бизнесменът Васил Божков. 

Той поясни, че прокуратурата е била наясно за пътуването му към Дубай: 

„Прокуратурата не спазва законите. Тя е инструмент на „бога“ (Иван Гешев - бел. ред.)... Никога не съм се чувствал застрашен, защото винаги съм спазвал закона. Не съм си осигурявал спокойствие, а съм си осигурявал съществуване. Подадох сигнал в прокуратурата за доказано престъпление, което никой не разследва - за рекета срещу мен, който е ескалиращ... Когато отказах да давам парите, унищожиха целия ми бизнес. Аз съм си плащал всички данъци, а след това съм давал пари. Реших, че е по-добре да давам някаква част, за да съществува моят бизнес, докато тези са на власт. Въпреки всичко не съм ощетил никого. Това са мои лични пари, можело е да ги изям и да ги изпия, аз ги давам на грабителите“. 

Божков подчерта още: 

Унищожиха бизнеса ми, защото се страхуваха, понеже не съм бил никога от тях, а съм бил между тях. Моят бизнес е съществувал въпреки политиците, а не благодарение на тях“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ бизнесменът допълни: 

Борисов и Пеевски даваха пари за „Левски“, спряха да дават, закъса отборът, казаха ми да го взема, защото знам. Когато се захвана с нещо, го правя добре... Пеевски без Борисов не може да съществува, както и обратното. Не трябва да се демонизира само единият, те са свързани като сиамски близнаци. Купиха си телевизия, сложиха си прокурор, държат цялата администрация, опитаха се да завладеят съда. На върха са те двамата... Когато се вземе политическата власт, този модел може да бъде сменен“. 

Васил Божков сподели, че винаги е имал мисии - като подпомагането на спорта, като събирането на културното наследство на България. Сега иска да отърве българския народ

„Другите обещават, после не изпълняват. Всички партии са част от статуквото, нищо не правят, не могат да променят нищо. Ние не искаме рестарт на системата, искаме всичко да започне на чисто... Играем за победа. Ако партията реши, ще бъда в листата... Ще се опитват да ни пречат всячески за „Българско лято“, което показва, че ги е страх. Дори да не успеем да се регистрираме в срок, ще намерим партия мандатоносител, но ще се явим на изборите при всички положения“. 

Той допълни, че има още доказателства по случая с исканите от него пари: 

„Мисля да ги покажа в подходящия момент, ще постъпя като политик“. 

Интервюто с Васил Божков можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна