Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакат се над 800 000 ваксини до края на март, отварят моловете и фитнесите

Снимка: Ани Петрова

Отново врати отварят моловете, фитнес залите, кината и танцовите школи. Задължително е носенето на маски на закрити обществени места, както и на открито при струпване на много хора. Забранява се вместо защитна маска да се носят шлемове и шалове.

Работата на кината и танцовите школи се възобновява при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на  физическа дистанция. След двумесечно прекратяване на работата, магазините в моловете отварят врати, а малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават само с пълнолетен придружител. Фитнесите също възобновяват работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията. 

Владимир Георгиев, собственик на фитнес център, увери, че са взети всички мерки, преди да отвори отново залата.

"Ние имаме готовност. Мерките, които взимаме, са повече от драстични. Ползваме дезинфектанти на ента степен. Всеки клиент, който влезе във фитнеса, си дезинфектира ръцете, ползват се собствени кърпи, хората да се престрашат и да влезнат, и да видят, че няма нищо страшно".

До края на месеца остават затворени заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение се допуска за ресторантите при местата за настаняване.

В България днес се очаква пристигането на още 17 550 дози от ваксините срещу коронавирус на "Пфайзер"/"Бионтех". Над 800 000 дози от трите, одобрени от Европейската комисия ваксини, се очаква да са налични до края на месец март. 

По официални данни 41 125 са поставените до момента у нас ваксини, което е малко повече от 0,5% от населението на страната. Втора ваксина е поставена на близо една трета от тях - 13 084. 

Новорегистрираните случаи на коронавирусна инфекция са 130, или 6,6% положителни от направените 1 962 теста. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна