Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Осъждането на Навални е неприемливо

| обновено на 03.02.21 в 18:32
Бойко Борисов
Снимка: БТА

„Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо“, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани. Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани“, изтъква още министър-председателят.

Руски съд замени вчера с ефективна условната присъда на опозиционера Алексей Навални. Той влиза в затвора за две години и осем месеца. От присъдата бяха приспаднати 10-те месеца, които той прекара под домашен арест. От щаба на Навали в Москва призоваха за нови масови протести. 

По повод обвиненията на Русия за намеса на Запада в нейните вътрешни работи, външният министър Екатерина Захариева посочи:

„Никоя държава няма право да се бърка във вътрешните работи на друга. Но тогава, когато става въпрос за съмнения за използване на съдебната система за политически цели, няма как да не сме притеснени. Просто всеки има право на честен процес и на защита на гражданските и човешките права. Всеки има право на мирен протест“.

Заради осъждането на Алексей Навални Германия не изключи въвеждането на  нови санкции срещу Русия. Въпросът ще бъде разискван заедно с партньорите в ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна