Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефективна присъда за Навални - 2 години и 8 месеца затвор

Европа призова за незабавното му освобождаване

| обновено на 03.02.21 в 00:07
Алексей Навални в съдебната зала.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски съд замени с ефективна условната присъда на опозиционера Алексей Навални от три и половина години лишаване от свобода. От щаба на Навали в Москва призоваха за нови масови протести. 

Съдът се съгласи с мотивите на Федералната служба за изпълнение на наказанията, че Алексей Навални многократно е нарушавал изпитателния срок, определен с присъдата за мошеничество по делото „Ив Роше“ от 2014г. 

Опозиционерът влиза в затвора за две години и осем месеца. От присъдата бяха приспаднати 10-те месеца, които той прекара под домашен арест. 

Навални заяви в съдебната зала, че главната цел на процеса срещу него е сплашването на милиони хора. На днешното заседание присъстваха дипломати от много европейски страни, сред които Австрия, България, Великобритания, Латвия, Литва и Полша. 

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова разчете това като намеса във вътрешните работи на суверенна държава и опит за психологически натиск върху съда. 

През целия ден привърженици на Навални протестираха пред съда. След произнасянето на присъдата започнаха протести на Манежния площад и на улица „Тверская“ в центъра на Москва. Общият брой на задържаните надхвърли 600 души.

След произнасянето на присъдата, от щаба на Навални призоваха за нови масови протести.

По време на пледоариите адвокатите на опозиционера напомниха, че изпитателният срок по присъдата е изтекъл и следователно делото трябва да бъде прекратено. Самият Навални обяви, че делото „Ив Роше“ е изцяло изфабрикувано. И че според Европейският съд за правата на човека дори няма състав на престъпление. Той изтъкна, че руската държава вече му е изплатила компенсация за нарушаване на правото му на справедлив процес, с което фактически е признала решението на европейския съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Привърженици на опозиционния лидер Алексей Навални на протест в негова защита. Москва, 23 януари 2021 г.

Над 5600 задържани в Русия по време на протестите в подкрепа на Навални

Повече от 5600 души бяха задържани по време на вчерашните масови протести в Русия в подкрепа на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални. Това сочат данни на правозащитната организация ОВД-Инфо. Това е рекордно висок брой на арестувани..

обновено на 01.02.21 в 18:23
Върховния представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел планира визита в Русия в периода 4-6 февруари.

Търси се възможност за среща на Борел с Навални

Европейската комисия обяви, че се търси възможност за среща на върховния представител по външната политика Жозеп Борел с руския опозиционер Алексей Навални между 4 и 6 февруари. „В контакт сме с екипа на Алексей Навални и търсим възможност за..

публикувано на 01.02.21 в 15:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08