Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Богданов:

След прекаран Covid-19 има влошаване на съществуващите дерматологични заболявания

Д-р Иван Богданов
Снимка: Личен архив

Covid-19 постави на изпитание целия свят и подложи на невиждан досега натиск здравната система. Един от подценяваните досега последващи негативни ефекти от болестта, касае кожата. Как се отразява болестта върху кожата е въпрос, който лекарите все още проучват.   

“Това, което се наблюдава при пациенти с дерматологични заболявания са свързани със самото заболяване. Кожните прояви на Covid-19 често се изразяват в едни васкулити, които са доста трудни за диагностика.

Препоръчваме на пациентите, ако има нещо странно по тяхната кожа, независимо дали се чувстват болни, дали имат другите симптоми на заболяването, свързано най-вече със съдовете като ливедо, проблеми с оросяването на крайниците, винаги да търсят дерматолог, защото това е най-добрият начин да бъде поставена една диагноза”, казва дерматологът и венеролог д-р Иван Богданов - председател на УС на Фондация “Псориазис” и член на УС на Българското дерматологично дружество.

В практиката си, д-р Богданов е забелязал, че след прекаран Covid има влошаване на съществуващи дерматологични заболявания.

“Прави впечатление много сериозното влошаване на псориазиса при голяма част от пациентите, както и по мои лични наблюдение има зачестяване на проявите на един обикновен лабиален херпес, който става доста по-често и е по-труден за лечение”, коментира той.

При лекарите, които трябва да стоят по-дълго с предпазни маски, очила и др., се наблюдава промяна в микроклимата под предпазните средства, повишаване на влажността и температурата, което често предизвиква появата на банални заболявания и състояния като себореен дерматит, розацея, акне.

Има и дерматологични маски, които създават по-малко проблеми при контакт с кожата, но така или иначе докато се носи маската този микроклимат съществува, и е необходимо време на кожата, за да привикне. Д-р Богданов препоръчва да се използват кремове, които подтискат развитието на гъбичката, която е в основата на себорейния дерматит.

Още за това как да се предпазим от проблеми с кожата след носене на маски - чуйте в разговора на Катя Василева.      

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна