Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП решава за подкрепата на Румен Радев след парламентарните избори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и членове на партията дадоха пресконференция в централата на ул. "Позитано" 20.
Снимка: БГНЕС

БСП ще решава след парламентарните избори дали и по какъв начин ще подкрепи кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат, потвърди лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя коментира, че е знаела предварително за неговото обръщение:

"Знаех за изявлението на президента Радев предварително. За времето на изявлението - много въпроси се повдигнаха, ама защо сега толкова рано преди изборите. Смятам, че това изявление беше необходимо точно в този момент. С една цел - да се спрат внушенията, че президентът ще прави собствена партия и ще се явява на парламентарните избори.

С ясната му и категорична заявка за кандидатиране за втори президентски мандат,  смятам, че той сложи край на тези спекулации за политическите му намерения да прави собствена партия. И това беше необходимо сега, преди парламентарните избори, за да е ясно. Това е честна и открита позиция на президента.

За формата и начинът и времето на номиниране и издигане и двамата сме на едно мнение, че този въпрос ще се решава след парламентарните избори. Президентът постави някои принципи за правене на политика и за промяна на порочния модел на управлението на Борисов. Заложи ги в речта си като декларация, но за нас това не са само декларации и заявка на принципи. Това за нас от четири години са действия".

Нинова заяви, че за четири години като парламентарна опозиция БСП винаги е стояла принципно на правенето на политика срещу порочния модел на Борисов като борба с лобисткото законодателство, борба с корупцията, засилване ролята на парламента и харченето на бюджетния излишък.

Нинова води червената листа в Пловдив и в 25-и многомандатен избирателен район (МИР).

Колегите ѝ депутати Христо Проданов и Георги Свиленски са предложени за водачи в 23-ти и 24-ти МИР.

Сред водачите на листи е и депутатът Кристиан Вигенин, който е предложен за град Ямбол. Професор Румен Гечев ще бъде водач на листата в Плевен, Таско Ерменков - в Разград и Крум Зарков - в Русе.

Нинова заяви, че областните структури на БСП се очаква да подредят листите след обявяването на водачите следващата седмица:

"В нашите правомощия като Изпълнително бюро е да предложим само водачите и местата на коалиционните партньори и Коалиционният съвет да ги одобри. В пълномощията на областните и градските организации е да подредят следващите. Ако г-н Паргов бъде подреден в листата в София от организацията в София, това е решение на организацията в София. При нас този процес е демократичен, открит и има думата сега вече софийската организация".

Бившият депутат от БСП Чавдар Георгиев коментира в предаването "Нещо повече", че предложените кандидати ще донесат повече скандали, отколкото сплотеност преди изборите.

Репортаж на Даниел Инков и коментар на Чавдар Георгиев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени