Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Обсерватория за идеи – 2Д“ мотивира децата да погледнат към звездите

Сдружение „Обсерватория за идеи – 2Д“
Снимка: Сдружение „Обсерватория за идеи – 2Д“

Обсерватория за идеи – 2Д“ е габровско сдружение на млади и активни местни хора, които се занимават с алтернативни проекти в областта на науката и технологиите. Работят с деца от цялата страна. Заедно изучават Космоса, увличат ги да четат, учат ги да използват умно технологичните достижения на времето, и нещо много важно – да мечтаят.

„Как ще изглежда Габрово през 2050 година, може ли изкуствен интелект да композира симфония? – по това разсъждават децата, които посещават лагерите на „Обсерватория за идеи“. Първият за тази година предстои и ще е за млади изобретатели“, каза в „Преди всички“ Ивайло Раднев от сдружението.

С децата работят ментори. Започнали преди три години, мотивирани от отговорността пред своите деца, Ивайло и приятелите му откъсват децата от телефоните, за да погледнат заедно с тях нагоре, към звездите. Насърчават любопитството им, окуражават ги да четат, да мислят и да фантазират.

Сдружение „Обсерватория за идеи – 2Д“

Първата инициатива в поредицата неформални обучения на сдружението е „Звездни градове“. Следва звезден фестивал със занимания по ракетомоделизъм и изстрелване на изработените от децата ракети.

„Наскоро се проведе и училище за соларни специалисти. Момичетата и момчетата лагеруват и се забавляваха в село Прахали, на 9 км. от Габрово. Там дишат чист балкански въздух, чувстват се свободни и учат чрез правене“, смята Ивайло Раднев.

Тази година инициативите са посветени на зелената идея. Едната е „Детско земеделие с кауза“:

"С този модул искаме да покажем на децата, че няма отпадъци, има ресурси, има суровини, има възможности". Това посочи още Раднев.

В кампуса, освен градини, ще имат и компостираща система. Ще я сглобят от отпадъчни материали. Решението за тези еко инициативи от екипа на Обсерваторията за идеи взели след тази кризисна 2020-а, за да насочат вниманието на децата към ресурсите, които притежаваме.

Лагерите и тази година, както и предишните, ще са достъпни за всички ученици и родители. Такси не се дължат. Менторите са доброволци, а за покриване на разходите се търси финансиране чрез грантове и спонсори.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна