Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Асен Дудов: Онкоболните пациенти могат да се ваксинират

Пандемията е забавила оформянето на диагнозите на хората с раково заболяване

Снимка: БТА

Пандемията сковава лечението на онкоболните пациенти. При тях спирането на лечението дори за месец има неблагоприятни ефекти след това. Това обясни пред БНР проф. д-р Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология към "Acibadem Сити клиник УМБАЛ Младост" и председател на Българското онкологично научно дружество.

В началото на пандемията у нас повече са пострадали пациентите с недовършена и непотвърдена докрай диагноза на онкологичното заболяване, посочи проф. Дудов. Те са отложили довършването на диагнозата си, а няколко месеца по-късно са стигнали до лекарите  с напреднало страдание.

Ако някой пациент има сериозно опасение за себе си, би могъл директно да се обърне към най-близкия до него онкологичен център, за да уточни своята диагноза, напомни специалистът.

Проф. Дудов препоръчва на онкоболните пациенти да не се въздържат от ваксиниране и да се посъветват за това със съответния медицински онколог. Дотук представените ваксини са абсолютно съвместими с курсовете на лечение, каза той.

„След като има възможност да избегне заболяването, е просто нелепо да се среща с него.“

Американската асоциация по клинична онкология в свое становище също е изтъкнала, че това е от полза за онкологичните пациенти.

Много рядко сред онкоболните пациенти специалистите у нас са наблюдавали „тежко, затегнато протичане“ на коронавирусната инфекция, отбеляза още проф. Асен Дудов. „Но все пак те са пациенти с относително понижен имунитет по време на лечението.“

„Третата вълна за съжаление ще дойде. Надали може да има някакви колебания. Това е очаквано“, коментира Дудов в предаването „Преди всички“ относно хода на пандемията.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.