Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да използваш тролове е като да кихнеш в пепелник

| обновено на 07.02.21 в 09:44

Как да блокираш трол или защо неговото използване е проблемно от етична гледна точка? Що е то имитация на обществена подкрепа? Разговор в "Мрежата" с комуникационния специалист и преподавател в УНСС доц. д-р Александър Христов.

Какво прави един трол?

"Той наводнява социалните мрежи и информационното пространство с неверни и емоционални негативни твърдения, опитвайки се да очерни някой политически опонент и по този начин, да го кажем, вгорчава информационната среда. Много важно е да се отбележи, че тролът е платен или провокиран коментатор и тук трябва да правим разлика между трол и хейтър. Троловете са платени или провокирани от някой, те изказват чуждо мнение. Повечето от троловете са млади момчета и момичета, които нямат кой знае колко изразена собствена гражданска позиция и пишат онова, което им спускат. Поради тази причина е много трудна да спориш с трола, а ние, комуникационните специалисти, казваме, че и не трябва, защото по този начин го легитимираме."

Хранителната среда на троловете

"Те се проявяват във форумите, в социалните мрежи, като канали за разпространение на техните мнения. Колкото до ситуацията в обществото, то те се появяват почти винаги около избори. Особено в моменти, в които има по-високо обществено напрежение и хората са по-податливи на емоционални лашкания. Това дава на троловете някаква сила. Но тук трябва да кажем нещо много важно. Практиката за използване на тролове е нещо изключително неетично и неморално, но в известна степен тази практика не е особено ефективна.

Да използваш тролове е като да кихнеш в пепелник – цапаш себе си, опонента и цялата информационна среда."

Целия разговор можете да чуете във звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна