Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов: Трябва да спре експлоатацията на хората, които работят у дома

| обновено на 08.02.21 в 09:52
Снимка: БГНЕС

В края на януари членовете на Европейския парламент приеха законодателна инициатива и призоваха Европейската комисия да предложи законодателен акт, който позволява на работещите с цифрови устройства да ги изключват извън работно време. Какво още включва регламентът, изготвен от евродепутатите и какви са правилата, с които ЕП регламентира условията и безопасността на труд при дистанционната работа. Коментар в "Нашият ден" прави евродепутатът Петър Витанов:

Основни правила

"Приетото по повод резолюция на ЕП настоява ЕК да изготви законодателен акт, който да регламентира минимални изисквания за работа от дома. Защото по време на тази пандемия с 30% са се увеличили хората, които работят в домашни условия. Разликата между служебния и личния живот се разми. И една трета от тези хора, които работят надомно, се оплакват, че има се налага да работят повече от максимално определените 48 часа на седмица. Много често работници и служители се превръщат в обект на експлоатация

Ние смятаме, че правото да се изключиш, да се откъснеш от работната среда за тези, които работят през цифрови и електронни устройства, трябва да се превърне в основно право в ЕС. Трябва да спре все по-голямата експлоатация на хората, които работят у дома. Те трябва да имат право да изключат своите цифрови и мобилни устройства, без това да някакви негативни последици за тях."

Петър Витанов подчерта, че тази тенденция да се работи от дома няма да се преобърне след края на пандемията. "Хората все повече ще работят от вкъщи или в надомни условия. Това налага този законодателен акт, за който ние настояваме. Това, че винаги си на линия, по данни на научната общност, увеличава риска от депресия, тревожност и т.н.

Евродепутатът е категоричен, че условията на труд би следвало да бъдат еднакви за целия Европейски съюз.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна