Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Атанасова: Кристо инвестираше в ново изкуство, в мечтите си

Кристо и Евгения Атанасова
Снимка: bnt.bg

Факсимилетата от бележници на Кристо, които бяха публикувани, служат като промоция на търга от "Сотбис", на който през февруари т.г. ще бъдат продадени над 400 произведения на изкуството от личната колекция на Христо Явашев-Кристо и съпругата му Жан-Клод. Аз имам двойствено отношение към тази разпродажба, той винаги е бил скромен, прибран по отношение на личния си живот и взаимоотношения. Но колкото и да са обикновени бележките в дневниците, когато те са на личности като Кристо, нормално е хората да са прелюбопитни.

Това коментира пред Радио София журналистката Евгения Атанасова-Тенева, която е създала 7 документални филма за артиста.

„Кристо със сигурност не гледаше на изкуството като на стока (каквото прави всеки търг). За него то по-скоро беше начин да финансира проектите си за още изкуство. Колекцията му е от творци, негови съвременници, с които е бил приятел. Тя е свидетелство на един живот, на дружби, на дух и творческа атмосфера, които няма да се повторят.“

По думите на Евгения Атанасова изкуството на Кристо е особено привлекателно и същевременно достъпно. Проектът му за опаковане на Триумфалната арка в Париж ще бъде поредната реализирана мечта, върху която е мислел още като много млад – през 60-те години.

„Кристо е живеел без лукс, без кола или яхта, всичко от изкуството е инвестирал отново в изкуство. Дори и да не го разбираш, го чувстваш близък“ изтъкна Евгения Атанасова.

С нея разговаря Гергана Пейкова.


Последната рисунка на Кристо, направена за представянето на предстоящия му, посмъртен проект „Триумфалната арка, Обвита“, който трябва да бъде открит през септември 2021 г. Снимка: sothebys.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна