Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Живко Войников: Българи буквално означава огнени хора

„Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции - Авитохол"
Снимка: БГНЕС

Една от любимите теми на много хора у нас е тази за древните българи, които сме свикнали да наричаме прабългари, и Първото българско царство. Несъмнено измежду най-интересните и загадъчни сюжети е този за първите ни владетели - кановете, които са поставили началото на нашата държава и нашия етнос.

Митовете и наслоенията около първата българска държава са много. Липсата на родни писмени източници и неяснотите около малкото съществуващи, но от чужди автори, са причина за заблудите, които все още битуват. Учили сме и за голямо съжаление, все още присъстват в учебниците твърдения, отречени вече от науката, като това, че българите са малоброен и див народ, потопен в славянското море и по-късно облагороден, че са живели в юрти в редките промеждутъци между конните си набези, че са монголоиди, татари, тюрки, че са вярвали в Тангра, че имали едва ли не най-съвършеният календар за всички времена.

Д-р Живко Войников е историк по призвание, но по професия лекар. Той съчетава историческата наука с езиковедската, като се основава не само на добре познатите ни византийски източници, но и на далеч по-стари и източни писмени свидетелства. Патриотизъм и науката не вървят ръка за ръка, твърди д-р Войников:

"Когато разглеждаш историята през розовите очила на патриотизма, винаги поставяш своя народ над всичко останало, той е непогрешим, винаги е прав, победител".

Правилната форма на обръщение е Кана Сюбиги и от произхода на титлата научаваме много и за произхода на прабългарите:

"Какво означава кана и откъде идва, трудно може да се каже. При аварите има записана подобна титла кана за отци, както се е наричал последният владетел на аварите, т.е. каквато му е била титлата, който е бил пленен и се е представил на Карл Велики. Вероятно по някакво стечение тази титла се е прехвърлила и при най-източните ирански народи. Кана означава цар, владетел, а Сюбиги е една конструкция, която означава богоравен, подобен на Бог".

Какво означават имената на кановете. За тях знаем от т.нар. Именник на българските владетели. Това е кратък средновековен летопис, открит преди 140 години от руския учен Андрей Попов и запазен в късни преводи от XV-XVI век на руската редакция на старобългарския език. Не знаем много за оригинала:

Именникът започва с митичен персонаж - Авитохол и неговият син Ирник, които управлявали съответно 300 и 150 години. На разчитането на техните имена като Атила и Ернах почива една от теориите за хунско-тюркския ни произход. Д-р Войников я отрича:

"Няма никаква логика да се свързва с Атила, самото име Авитохол има съвсем друго значение, като прародител, предтеча на династията на рода".

Т.е. разчитането е Ави - Тохол - предтечата на рода Тохол - Духол - Дуло. Но все пак изследователят допуска, че е възможно по-късно търсене на престиж при свързването на този образ с Атила.

Кой е Гостун Органа, чието регентство за две години прекъсва властта на рода Дуло?

"Гостун не е име, това е дума. Преписвачът буквално го е преписал без да знае значението и така то е останало като име".

Какво означава името на Кубрат? И защо не е коректно да разчитаме съкратеният запис от Именника - Курт като  тюркската дума за вълк.

"Името е Кубрат, няма нищо общо с вълците и самата дума Кубрат може да се изтълкува през латински и означава - творящ добро. Той е Хубрат, с едно начално Х се е произнасяло", подчерта д-р Войников.

И е ред на сцената да излезе Аспарух. Като Аспар - хрук - белият конник, ли превеждаме името му?

"Това име означава победител, завладяващ, налагащ волята си, настъпващ".

Различни са предположенията за значението на името Тервел. Според д-р Войников то е пожелателно:

"Да е здрав, което се извежда от иранските езици".

Последният кан от рода Дуло е Севар. Има две хипотези - или не е оставил наследник, или е свален насилствено. След Севар следват години на насилие. Изреждат се един след друг канове, Умор - последният в Именника, управлява само 40 дни - до Кардам:

Ако сте се чудили дали бащата на Борис Михаил се е казвал Пресиян или Персиян, знайте, че истината е - Персиян:

Не са се запазили женски имена, а Пагане и Алгара са художествени измислици. Д-р Войников допуска известна следа, пак по Самуилово време - в името на една от дъщерите му - Косара:

"Означава бяла, блестяща, светла". 

Какво означава българи:

"Има много хипотези, най-разпространената е на унгарските тюрколози от XIX век, които го обясняват като смесени, разбойници, бунтовници, от една тюркска дума бюлгамак - смес. Аз не го приемам за вярно, обикновено повечето народи си избират название, което означава или нещо положително или означава хора. Според мен думата българи означава огнени хора, хора, почитащи огъня. Стигнал съм до този извод в търсенето на прародината на народа, който  донесъл името българи на Балканите. Българи буквално означава огнени хора", подчерта д-р Войников.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна