Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масовото тестване на учениците - решение или проблем

Снимка: БГНЕС

Масово тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения. Предвид реакцията на родителите явно това няма да се случи или ще стане частично“. Коментарът направи пред БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен щаб, по повод идеята учениците да бъдат тествани с бързите антигенни тестове, за да се запази системата на образованието и да се даде възможност за по-дълга форма на присъствено обучение. 

Той поясни, че най-малките деца трудно боледуват и трудно предават на болестта на възрастните

„Учениците от някогашната прогимназия - 5, 6, 7 клас, при тях заболеваемостта е нормална. Проблемът са големите ученици - 8, 9, 10, 11 клас, при тях организмът е като на възрастните, но те не спазват мерки. При тях заболеваемостта е 60% по-висока от тази при възрастните над 60-годишна възраст. Там е проблемът. Ако пуснете всичките ученици, след две-три седмици заболеваемостта ще се повиши с двуцифрено число проценти - 10-15%. Затова министерството предлага ротационната схема, за да се потиска развитието на заразата, а и да се осигури някакво присъствено обучение“. 

В предаването „Нещо повече“ проф. Витанов допълни: 

Цялата държава е като един голям самолетоносач, който трябва да срещне остров - третата вълна на пандемията, въпросът е да го избегнем. Хората, които управляват самолетоносача, могат да си позволят гъвкавост. Самолетоносачът е огромен кораб, ако трябва да го отклоните от острова, трябва да завъртите кормилото навреме. Тук е тънкият момент. Докато не е дошъл моментът да завъртите кормилото, можете да си позволите гъвкавост... Засега нарастването на новите случаи е плавно, но ако не се предприеме нищо, периодът на плавното нарастване ще приключи“. 

Интервюто с проф. Николай Витанов можете да чуете в звуковия файл. 

Проф. Николай Витанов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна