Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европарламентът одобри Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС

Европейският парламент гласува в сряда в подкрепа на Механизма за възстановяване и устойчивост, който е основна част от пакета от фискални мерки на Европейския съюз, известен като "Следващо поколение ЕС", насочен към борба с негативните последици от коронавирусната пандемия.

Според Европейската комисия, Механизмът за възстановяване и устойчивост ще изиграе решаваща роля, за да направи икономиките и обществата на блока по-устойчиви и да осигури "зелени и дигитални преходи“. Самият механизъм е структуриран около шест основни стълба: зелен преход; цифрова трансформация; икономическо сближаване; производителност и конкурентоспособност; социално и териториално сближаване; здравна, икономическа, социална и институционална устойчивост; политики за следващото поколение".

"Победата срещу вируса благодарение на ваксините е от съществено значение. Но също така трябва да помогнем на гражданите, бизнеса и общностите да излязат от икономическата криза. Механизмът за възстановяване и устойчивост ще предостави 672,5 милиарда евро, за да направи точно това. Ще инвестира в това да направи Европа по-зелена, по-цифрова, повече издръжлива, за дългосрочна полза за всички", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По време на днешната пленарна сесия евродепутатите одобриха правилата за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост, водеща програма на ЕС в плана за възстановяване от Covid-19 на стойност 750 милиарда евро. Парламентът и Съветът постигнаха временно споразумение за инструмента през декември 2020 г.

Този механизъм ще предложи мащабна подкрепа на страните от ЕС за инвестициите и реформите, необходими за смекчаване на икономическите и социални последици от пандемията и за подготовка на икономиките на ЕС за устойчиво, цифрово бъдеще.

Парите ще бъдат на разположение като безвъзмездни средства и заеми. Безвъзмездните средства ще възлизат на 312,5 милиарда евро, според цените през 2018 г. (действителната сума ще бъде коригирана нагоре, като се вземе предвид инфлацията).

Разпределението на безвъзмездните средства между страните ще се основава на няколко критерия: в началната фаза - до края на 2022 г. - те ще включват население, брутен вътрешен продукт на глава от населението и безработица през 2015-2019 г. По-късно резултатите от икономиката през 2020 и 2021 г. ще бъдат взети предвид вместо безработицата.

Европейската комисия ще трябва да поеме ангажименти до края на 2023 г. за пълния размер на безвъзмездните средства за страните от ЕС, а парите ще трябва да бъдат изплатени до края на 2026 г. Сумите ще бъдат финализирани до юни 2022 г. въз основа на нарастването на брутен вътрешен продукт през 2020-2021 г.

Кредитите ще бъдат предоставени по искане на държавите членки до края на 2023 г. до общо 360 милиарда евро според цените за 2018 г. Нивото на заемите за всяка държава ще бъде ограничено до 6,8% от брутния вътрешен продукт на страната.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.