Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата детска болница – какво се случва

| обновено на 10.02.21 в 15:49
3
Снимка: БГНЕС

На какъв етап е проектът за изграждането на новата Национална многопрофилна детска болница?

През септември 2020 г. се състоя срещата, на която здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че няма да има промяна в сроковете и бюджета, заложени в договора за изпълнителя за детска болница, както и че ще бъде разрушена настоящата конструкция и ще бъде изградена напълно нова сграда.

Какво се случи оттогава, коментира в “Нашият ден“ арх. Петкана Бакалова от инициативата “За истинска детска болница“ .

“И да се е случило нещо, ние нямаме информация, въпреки че изпратихме писма и запитвания, както до Министерството на здравеопазването, така и до Столична община. Поискахме да получим информация дали е подготвен проект за разрушаването, тъй като това се прави с проект. Поискахме също информация по отношение на Обществения съвет, който ни беше обещан от премиера, но все още не сме поканени и не е създаден според нас такъв“ – каза тя и посочи – Даже ако е създаден, той е без участие на граждани експерти от инициативата.  

Не получихме никакъв отговор. Зададохме въпрос също по отношение на договора, защото това е един съвсем различен предмет вече – изграждане на нова сграда, и съгласно нашето законодателство и по-точно съгласно Закона за обществените поръчки, би трябвало да има нова обществена поръчка. Да се твърди, че в рамките на същия бюджет ще бъде съборен старият строеж и ще бъде направена нова сграда, меко казано, е нонсенс.“

Арх. Бакалова подчерта, че нито едно обещание от май 2020 г. не е изпълнено, нито е направен обещаният анализ на нуждите, нито е предоставено новото техническо задание за изискванията към болницата... При липса на отговор ще заведат дело по Закона за достъп до обществена информация, тъй като, според нея, на практика е налице отказ от предоставяне на информация.

През лятото, с решение на МС, бе създадена “Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД с начален капитал от 30 млн. лева и ангажимент държавата да внесе 50 млн. лв. до края на юли 2021 година и още 20 млн. лв. – година след това. В момента върви съгласувателна процедура с различните ведомства и министерства, със “Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и засегнатите страни.

Изпълнителният директор инж. Иван Алексиев участва в “Нашият ден“ с коментар за това на какъв етап е нейната работа:

“Тъй като обектът е в доста начален стадий на проектиране и разработване и тъй като като функция той е изключително сложен, се доразработва технологичното задание на проекта. От октомври месец дружеството има внесен уставен капитал, регистрирано е и ще започва дейностите по реализация на проекта. Има тристранно споразумение. Инженерингът включва строителството и проектирането в един договор.“

Инж. Алексиев поясни, че в момента тече процесът по цялостно конструктивно обследване, и подчерта, че сега най-важното е заданието да се доразвие

Още подробности за съгласуването между институциите и неправителствените организации, за времето на разрушаването на старата конструкция и за сроковете за проект на цялата сграда, както и съобразяването с идейната концепция на сградата, за похарчените до момента средства от началния капитал (30 млн. лв.) – можете да чуете в звуковия файл.Проф. Добрин Константинов, детски онкохематолог и председател на Съвета на директорите на “Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, също коментира темата в “Нашият ден“:

За съжаление сме още на един етап, който не ни позволява да сме много активни и да решаваме конкретни медицински проблеми.

Още когато беше направен търгът и е сключен договорът, има общи постановки, които отговарят на основните изисквания към тази болница. Ние сме абсолютно убедени и сме в очакване да се включим активно, говоря за експертите от медицинска гледна точка, когато се решат проблемите по  съгласуване. Без тази зелена улица не можем да бъдем абсолютно конкретни в нашите искания и планове.“

“Историята е дълга с тази болница, но тя става все по-необходима за нас и искана“ – допълни още той. "Това, което ни интересува, като медици, е, че ние нямаме интегрирана единица, която да работи и да посреща чисто медицинската нужда за децата в един огромен район като София." 

Проф. Константинов е категоричен, че изчистването на различните гледни точки нито ще бъде лесен, нито краткотраен процес.Проф. Иван Литвиненко, педиатър, детски невролог, началник на Клиниката по неврология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „проф. д-р Иван Митев“, подчерта необходимостта от изграждането на болницата:

“Трябва да се постигне консенсус. Трябва да се направи тази болница, защото нашите условия не са такива, каквито трябва да бъдат дори за нормална работа, а в усложнената обстановка – още повече. Ние сме със съзнанието, че не отговаряме на изискванията, правим каквото можем, но мечтаем да можем да правим това, което правим, така, както трябва – със съзнанието, че не го правим с риск за себе си и най-вече за пациентите. Новата болница би отговорила на тези условия. И хората, от които зависи, хората, които разколебават тази перспектива, трябва с чиста съвест да си помислят – дали правят добро или не. Защото е ясно, че без компромис нищо не може да се постигне, за да се стигне по-бързо до най-добър резултат.“ – каза проф. д-р Литвиненко.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна