Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Коалирането НФСБ - „Воля“ е опит за укрепване на силите на статуквото

Снимка: БГНЕС

Това е първата кампания за парламентарни избори, в която не се предлагат послания към избирателите, промяна в цялостния път на страната, а се занимаваме с технологията на изборния процес и с обяснения подробно кой с кого няма да се коалира“. Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов. 

Според него, за да се заговори за нов модел на управление - сериозно и убедително, трябва да се започне с ясна оценка в какво е провален и вреден старият модел на управление. 

„Повечето партии се опитват да пропуснат тази крачка и да минат на общото говорене за нов модел. Като избиратели не можем да разберем защо е необходим този нов модел, не просто какво е съдържанието му“. 

В предаването „12+3“ Попиванов допълни: 

В световен мащаб се наблюдава ръст на националистическите и консервативните формирования, което е реакция на неолибералната глобализация, но в България това е по-трудно, защото сегашните управляващи се опитват да размият тези настроения, опитват се да заемат най-различни позиции - от либерални до консервативни, от силно проевропейски или проамерикански до националистически, за да не се получи силен консолидиран вот в полза на теза, различна от тезата на управляващите... Размиването на разграничителните линии в политиката е от опасните последици за демокрацията“. 

По думите на политолога коалирането между НФСБ и „Воля“ е опит за укрепване на силите на статуквото

И НФСБ, и „Воля“ в голяма част от парламентарното си поведение подкрепяха това управление, съотговорни са за неговите резултати. Когато виждаме такъв опит за сближаване, то не е в посока на смяна на модела“. 

Интервюто с Борис Попиванов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна