Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борисов за електронните обществени поръчки: Това е 100% борба с корупцията

Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов инспектира рехабилитацията на южната дъга на стария околовръстен път на Пловдив с дължина 14 километра. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков отбеляза, че търгът за следващата отсечка - Източната дъга е прекратен и ще бъде обявен наново. Нито една от кандидатствалите фирми не е успяла да подаде коректно офертата си през електронната система за обществени поръчки. По този повод Борисов коментира:

"Това е 100% борба с корупцията, прозрачно! Даваш си офертата, и не само в строителството, и в Булгартрансгаз, на газопроводите вече е така! Така че фирмите да се научат да пишат и документите такива, каквито после ще се изпълняват".

Премиерът Борисов акцентира, че подобряването на инфраструктурата в региона е от значение за развитието на дейността на индустриалната зона в Марково.

С изграждането на локалните платна на път II-86 Пловдив - Асеновград ще се осигури безопасен и безконфликтен достъп до имотите в близост до директното трасе, край което се разрастват търговски и индустриални обекти. В локалното платно за Пловдив в участък от около 5 км е положен първият асфалтов пласт от битумизирана баластра, а в другите участъци се уплътнява и профилира трошено-каменната настилка. На място работят десет 30-тонни верижни багера, десет колесни и комбинирани багера и друга тежка техника. В платното за Асеновград се извършват изкопни, земни и насипни работи, както и строително-монтажни дейности за изместване и ново изграждане на комуникациите.

Министър-председателят изтъкна, че на много места в страната се извършват ремонтни дейности във връзка с възникнали свлачищни, срутищни процеси и наводнения. Премиерът Борисов уточни, че с много техника се укрепва рухналата подпорна стена на пътя Девин-Кричим, почиства и отводнява се дерето под колоните на АМ „Струма“ в участъка на Мало Бучино. 

В рамките на 4 месеца вече ще има асфлатова настилка на пътя Първенец- Лилково, обяви министър-председателят, който отиде на един от тежките участъци на трасето, на което асфлат никога не е имало. „Компрометираните места ще ги направим. Машините работят, разширяват габаритете, асфалтират, Укрепваме пътя! В момента се прави и ще бъде асфалтиран до Лилково в рамките на 4 месеца“.

 Ще бъдат укрепени и две свлачища.

 „Навсякъде, където има компреметирани пътища, работят машини и строители“, каза още министър-председателят като посочи, че температурните амплитуди и бързата смяна на времето се отразяват изключително негативно на старите пътища.

Борисов коментира и миграционната вълна, която не се усеща от гражданите, но работата на българските граничари  не е спирала. 

„Няма нощ, в която между 80 и 200 нелагални мигранти да не бъдат възпирани да влязат в България по нелегален път“, изтъкна Борисов. 

„Има КПП-та, където всеки, който бяга от война, може да влезе в България. Но нелегално не е възможно“, добави Борисов и посочи, че българските граничари се справят прекрасно с миграционната вълна, която продължава. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.