Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Пенчева: Не е изненада, че Лондон иска да третира различно източноевропейски държави

Снимка: reuters.com

След Брекзит Великобритания дискриминира някои страни от ЕС, в т.ч. и България, чрез по-високи такси за издаване на работни визи. Така цели да ограничи прилива на работници от нашата страна, Естония, Литва, Румъния и Словения. Брюкселското издание „Политико“ твърди, че цитираните държави вече са предприели дипломатическа офанзива с искане към Европейската комисия да не позволява на Лондон да нарушава принципа на равнопоставеност между страните от ЕС.

Защо точно тези пет държави са на прицел от британските власти и каква миграционна политика следва Обединеното кралство след Брекзит коментира пред БНР Деница Пенчева, преподавател по политология и международни миграционни политики в Лондонския университетски колеж:

"Не е изненадващо, че Великобритания иска да третира различно някои източноевропейски държави. Общественото недоволство поради значителен наплив на имигранти след първата и втората вълна на източно разширяване на ЕС беше съществен фактор за Брекзит".

Според нея учудващо е, че след излизането на Великобритания  от ЕС относително малко се говори за миграционните аспекти на Брекзит. Тя посочи като причина за това фактът, че търговското споразумение между Брюксел и Лондон се случи малко преди Нова година, но определи като по-съществена причина това, че има значителен обществен и политически натиск да се намали зависимостта на британската икономика от нископлатена ръка, като се има предвид работници от източни страни членки.

Деница Пенчева коментира още, че официални данни и научни изследвания показват, че във Великобритания работници от източноевропейски страни от ЕС имат високи нива на трудова заетост и ниски нива на безработица и рядко разчитат на социално подпомагане.

Тя допълни, че не може обаче да се подценява недоволството от количественият наплив на хора от страни от Източна Европа:

"Българските и румънски граждани незаслужено бяха третирани по различен начин по отношение на достъпа им до британския трудов пазар, но и по отношение на дискриминация и расизъм от страна на британските медии, а понякога и на обществеността".

Интервюто Веселин Паунов с Деница Пенчева в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени