Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Масова ваксинация е основното условие за икономическото възстановяване

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

"Една по-масова ваксинация е основното условие за икономическото възстановяване". Това мнение изрази пред БНР Румен Гълъбинов - икономист и финансов анализатор. 

Според него българската икономика има възможности от средата на 2021-ва година да изпрати ръста на БВП в положителна територия:

"Имаме добри отправни точки. 3,8% спад на БВП е под средния за ЕС. Влизаме със сравнително нисък дълг на държавно управление към БВП - под 30%. Също така отчетохме бюджетен дефицит от 3% за 2020-а. Това са добри стартови позиции, с които можем да постигнем ефекта на възстановяването, стига да ускорим ваксинацията".

Гълъбинов беше категоричен, че трябва да бъде направен един по-амбициозен ваксинационен календар и обществена кампания за изтъкване на ползите и убеждаването на хората, че това е едно от условията, за да можем да се върнем към нормалния си живот. 

Финансовият анализатор подчерта, че е много важно да се създадат ефективни проекти, за да могат да се усвоят средствата, които се полагат на България от европейския план за възстановяване.  

"Безспорно важни са и инфраструктурните проекти, но трябва да се съсредоточат повече усилия във високо технологични иновации", посочи още той.

Той препоръча да се подхранва с финансиране вътрешното търсене и потребление, което ще компенсира ниския обем от инвестиции и невъзстановения износ.

Интервюто на Диана Янкулова с Румен Гълъбинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени