Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на цените на петрола заради лошото време в Тексас

Снимка: БТА

Цените на петрола днес отново се повишиха силно, достигайки 13-месечни върхове, след като опасенията, че необичайният студ в Тексас може да наруши добива на суровини в САЩ за дни или дори седмици, предизвика ново изкупуване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сортът Брент от Северно море поскъпна с 89 цента или с 1,4 на сто до 65,23 долара за барел - най-високо от 20 януари 2020 година.

Американският лек суров петрол прибави 66 цента или 1,1 на сто и един барел се търгуваше за 61,80 долара за барел - най-висока стойност от 8 януари миналата година.

Цената и на двата сорта нарасна с около 1 процент вчера, а за една седмица е скочила с над 6 процента.

Производителите на петрол и рафинериите в Тексас вчера останаха затворени пети пореден ден след неколкодневното мразовито време и губернаторът Грег Абът нареди забрана за износ на природен газ от щата в опита да ускори възстановяването на електроснабдяването.

Според анализаторите от Ууд Макензи (Wood Mackenzie) е спрян добива на около 1 милион барела суров петрол на ден и може да минат седмици, преди да бъде напълно подновен.

Петролните котировките отново бяха тласнати нагоре от очакванията, че прекъсването на дейността на производителите и рафинериите в Тексас заради студената буря могат да продължат известно време, коментира Хироюки Кикукава, главен мениджър по проучванията в Нисан секюритис (Nissan Securities).

С надеждата за нови икономически стимули в САЩ и по-широко разпространение на ваксината срещу Ковид-19, се очаква цените на петрола да останат във възходяща тенденция, отбеляза той и прогнозира 65 долара за барел американски петрол.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени