Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на Апостола с мисълта за чиста и свята Република

| обновено на 19.02.21 в 12:34

В Ловеч - революционната столица на Апостола Левски, възпоменателните събития по повод 148-годишнина от гибелта му продължават от снощи, като днес се провежда гражданско поклонение от 11.00 ч. в двора на Къкринското ханче, където Апостола е заловен.

Традиционният туристически поход „По стъпките на Апостола“ започна тази сутрин и се насочи към Къкринското ханче. В местността „Пази мост“, където е фаталната среща между Левски и турските заптиета на 26 декември 1872 година, бяха поднесени венци и цветя.


Участниците, които изминаха последния път на Левски преди да бъде заловен, се включиха в гражданското поклонение:

  - За мен Левски е много велик човек, който е направил много за нас.

  - Левски е неповторим. За мен е идол.

  - Тогава се е борил за това, което сега сме го изгубили вече.

  - Трябва да не се забравя Левски и заветите му.

  - Добротата и всичкото, което е дал за България.

  - Трябва да се чувстваме горди, защото все пак имаме една пътеводна светлина.

„Чувството е неповторимо за всеки, който в този студен ден върви по стъпките на Левски се чувства горд и с мисълта, че трябва да пребъде тази негова идея за чиста и свята Република“, каза в предаването „Преди всички“ Светослав Генков, един от организаторите на похода.
Светослав Генков

„Извървявайки пътя, всеки от нас извървява неговия последен свободен миг...За да бъдем истина, чистота и светлина за бъдещите поколения, защото досега не сме го постигнали още“. 

Вечерта от 19.00 часа ще тръгне и Националното факелно шествие от катедралата в центъра на Ловеч и ще завърши пред паметника му в стария квартал „Вароша“.

Патриотичната организация „Ловчанци“ също привечер ще направи националното факелно шествие. Всеки участник в шествието при пристигането на паметника ще има възможността са се поклони пред Апостола и да поднесе цветя. 

148-годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана с възпоменателно гражданско поклонение в Ловеч. Снимка: Пламен Христов

Васил Левски създава първият революционен комитет в село Голям извор. Селото е сгушено в дебрите на Тетевенския Балкан, намира се и в близост до Гложенския манастир.

Човекът, който довежда Левски тук е Васил Янков Гложенеца. Първо Левски е представен като търговец на кожи, престоява тук два дни и малко по-късно, когато е създаден тетевенският Революционен комитет - декември 1870 година, е създаден и тук Революционен комитет“, каза екскурзоводът Йовчо Найденов.


Герговият хан е превърнат в музейна сбирка, посветена на живота и делото на Васил Левски:

Това е част от историята за Революционния комитет в село Голям извор и е една от доста интересните случки. При една сбирка в стаята, в която се намираме в момента, в школото, се получава информация, че се насочват към училището част от заптиетата, съобразно релефа, нямат много варианти за бягане“, разказа кметът на Голям извор Илиян Маринов.

Направени са решетки, които се свалят, допълни той:

Освобождават се решетките, връзват поясите част от членовете на комитета и спуска се Васил Левски през този прозорец и така се изплъзва от засадата, която е трябвало да се устрои от заптиетата. Тази случка показва, че хората са били подготвени и хората са искали да се организира този комитет, искали са да се освободим от турско робство“.

В къщата музей на Васил Левски в село Голям извор е бил щабът на първият Окръжен революционен център.

Още по темата в звуковите файлове.

Снимки: Пламен Христов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна