Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къкринското ханче и следите на Левски

Къкринското ханче
Снимка: БГНЕС

От 11.00 ч. в двора на Къкринското ханче, където Васил Левски е заловен в края на 1872 г., се организира гражданско поклонение по повод 148-годишнина от гибелта на Апостола на свободата

Къкринското ханче е първият музей у нас, посветен на живота и делото на Левски. Тази година се отбелязва 90-годишнината от създаването му.

След като залавят Левски, сградата е изоставена, ханджията вече не се завръща тук, и започва да се руши. След Освобождението, в края на века избухва пожар и я доунищожава. Остават само основите“, разказва екскурзоводът Юлия Йовева в предаването „Хоризонт до обед“.

След това по архитектурна скица на основите на хана сградата е възстановена. През 1924 година е създаден инициативен комитет, започва събирането на средства. Основният камък е положен през 1926 година, а откриването на музея се случва през май 1931 година. През 50-те години мястото е било временно затворено за посещения и обявено за предателско заради версията за предателството на църквата, пояснява Йовева.

В Къкринското ханче се съхраняват стари експонати, които ни дават представа как са изглеждали хановете навремето.

Музеят има четири помещения – кръчмата, стаята за спане, зимник и конюшня. В двора е останал бряст, който по време на буря е бил повален на един 18 февруари, ден преди деня на гибелта на Апостола. На следващата година дървото е било укрепено, допълва екскурзоводът.

Когато Левски идва в ханчето, влиза първо в кръчмата, поздравява насядалите по масите хора, а ханджията Христо Цонев Латинеца прави знак да преминат в съседната стая, тъй като вече е бил издирван, продължава разказа си Юлия Йовева.

В одаята за спане и тогава, както и сега, има два дървени одъра.

„Според спомените Левски е спал на малко по-малкия, а на по-големия са спали ханджията и Никола Цвятков. Когато идват заптиетата, на 27 декември рано сутринта, още преди разсъмване, те чукат на вратата на кръчмата. Левски е в одаята, взима своя револвер и този на ханджията и се насочва към задните помещения, минава през зимника, през конюшнята и оттам излиза на двора.“


Повече чуйте в звуковия файл.
Снимки в публикацията: БГНЕС
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво..

публикувано на 16.04.21 в 15:37

За сладкия бизнес и високото качество

„От години работим в хранително-вкусовия бизнес, като аз съм завършил такъв техникум, постепенно не се отказах и професията ми хареса“, разказа в „Преди всички“ Димитър Колчаков за това как оцелява днес един малък семеен бизнес за сладкиши. „Опитваме се чрез различни електронни платформи за професионални сладкари да даваме повече познания..

публикувано на 16.04.21 в 10:28

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната “.  Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите показват, че..

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11