Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията даде възможност за мащабен ремонт в Лувъра

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мона Лиза, която от 518 години е видяла какво ли не, почти никога не е преживявала подобно нещо - почти четири месеца, без никой да я посети в Лувъра, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Принудителното затваряне заради пандемията даде на ръководителите в музея златната възможност да осъществят дълго отлаганите реконструкции и ремонти, които просто не бяха възможни при близо 10 милиона посетители годишно.

За разлика от първия локдаун, който замрази всяка дейност в лувъра, при втория близо 250 от служителите в музея работят на пълен работен ден.

Армия от куратори, реставратори и работници почистват скулптурите, пренареждат артефакти, проверяват инвентарните книги, реорганизират входовете и реставрират, включително в Египетската колекция и в Голямата галерия - най-голямата зала на музея, която се реновира напълно.

"Възползваме се от това, че музеят е затворен, за да направим множество големи промени, да ускорим поддържката и да започнем ремонти, които трудно могат да се планират, когато музеят работи нормално", каза пред Асошиейтед прес директорът на Архитектурното наследство и градините на Лувъра Лоран льо Гедар. 

Докато той разказва, реставратори, качили се на скеле, вземат проби от стените за реставрацията на Голямата галерия, като пътуват назад във времето слой след слой боя към осемнадесет век.
Отнякъде се дочува звук от циклене на паркет. Техници поставят кабели за нова охранителна система.

Преди пандемията тези дейности можеше да се извършват само във вторник, денят, в който Лувър не приема посетители. Сега се чува тракане на чукове и шум от бормашини през цялата седмица, а работата се бави единствено заради спазването на мерките за социално дистанциране.

Общо 10 мащабни проекта, замразени през март миналата година, са в ход и напредват бързо. Те включват дейности в етруската колекция, в италианската колекция и в позлатеното Каре на Лувъра.

"Когато музеят отново отвори врати, всичко ще е перфектно за посетители му - Спящата красавица ще е имала време да си напудри носа", казва Елизабет Антоан-Кьониг, куратор в Лувъра. "Посетителите ще са щастливи да видят отново тези вече добре осветени зали с полирани подове и пренаредени колекции".

Първоначално само посетители с предварително запазени часове ще имат достъп до музея при спазване на мерките срещу пандемията. Тези, които не могат да чакат, все още могат да разгледат колекциите с виртуална обиколка на Лувъра. /Антоанета Маркова/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна