Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Аверини в националното първенство на Русия

Звездите на руския национален отбор по художествена гимнастика - сестрите Арина и Дина Аверина, няма да участват в националното първенство, това заяви пред ТАСС главният треньор на руския национален отбор и президент на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова.

Руското първенство ще се проведе в Москва от 22 февруари до 4 март.

"Не мисля, че целият отбор ще участва в руското първенство. Някои от младите ще стартират, разбира се. Но не мисля, че Дина и Арина ще участват. Резултатите от Гран При на Москва ще важат за първенството", каза Винер-Усманова.

В първият за годината турнир от веригата Гран При Дина Аверина спечели титлите във финалите с топка и с лента, а Арина е първа с обръч.

Ирина Винер-Усманова не счита за голям проблем загубата на Русия от Беларус при ансамблите във финала с три обръча и два чифта бухалки. Беларус спечели титлата с 36.100 точки, пред Русия с 35.550 и Естония с 33.100 точки. В състезанието участваха само четири отбора при ансамблите за жени.

"Звездната треска, която можеше да се появи след два месеца след всички златни медали тук, можеше да има много лош ефект върху главите на момичетата и върху нашата подготовка. Звездната треска те разяжда като корозия в желязото или като рак, извинете ме за грубото сравнение. Следователно това, което се случи днес, е много добро, от една страна", добави Винер-Усманова.

"От друга страна, хубаво е, че отборите, които дойдоха при нас, също спечелиха. Както казва един умен човек, трябва да споделим нещо, а да спечелим Олимпийските игри. Но по отношение на сумата от точки в многобоя все пак спечелихме. Ако днес се провеждаха олимпийските игри, щяхме да сме на първо място", добави главният треньор на руския отбор.

При ансамблите в съчетанията с пет топки златото взеха рускините с 43.35 точки, следвани от отборите на Беларус с 37.450 точки и Узбекистан с 35.700 точки

"Все още трябва да работим много усилено, за да спечелим категорично. Но днес душата ми е спокойна", каза Винер-Усманова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна