Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Шест етажа без асансьор“ с Маргарита Петкова

Маргарита Петкова
Снимка: Пламена Бачийска

Маргарита Петкова отпразнува рождения си ден с участие в студиото на „Хоризонт“ в предаването „Нощен хоризонт“. Поетесата е завършила българска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Първите ѝ публикации са още от ученическа възраст. Първата ѝ книга „Дива къпина“ на издателство „Български писател” излиза през 1983 г. Автор е на 18 книги. Маргарита Петкова е външен анализатор на вестник „24 часа“: 

„Аз не мога да пиша за политика, за икономика, защото не съм професионалист в тези области, но щом стане убийство, щом набият някой лекар или учител или падне футболна врата в училищния двор и премаже дете, аз съм на тръни, защото все за някой от тези случаи ще трябва да пиша“, каза тя за БНР. 

Тя призна, че се страхува от земетресение и от всякакви природни стихии.

Аз непрекъснато имам някакви мисии, основната ми е, колкото се може повече да противостоя на глупостта човешка, не обичам глупави хора. Не неуки, неумеещи нещо, те са прекрасни хора, но глупав човек, на всичкото отгоре с претенции, не мога да понасям". 

Маргарита Петкова сподели, че трите важни неща в живота са достойнство, доблест, чест.

Издателство „Библиотека България" ще публикува новата ѝ стихосбирка „Шест етажа без асансьор“. Симеон Аспарухов от издателството се запознал с Маргарита преди 3 години в Чепеларе по време на награждаването за литературен конкурс.

„Аз самият не съм убеден, че знам всичко за нея, аз по-скоро знам това, което тя ми е позволила да разбера. Това, което съм успял да наблюдавам и да съм сигурен, че е така, е, че зад нейната отбранителна маска, зад нейната премерена обраност в отношенията с хората, стои един изключително чувствителен и топъл човек“, допълни Аспарухов.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна