Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба показва ролята на жените в обществения живот

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ е експонирана до 12 март в сградата на Министерството на външните работи. Тя представя ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Съпоставя и едновременно с това обединява проектите „Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association.

Обхванати са както национално значими личности (Баба Тонка, Екатерина Каравелова, Димитрана Иванова), така и актриси, поетеси, спортистки - повече или по-малко познати на публиката.

Нещото, което обединява, е и правотата на всички тези жени, които са прокарали пътищата, за да се случи равноправието такова, каквото ние го имаме за дадено днес. Неща, които ние смятаме, че ни се полагат по презумпция, се оказва, че са изстрадани от векове преди нас“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Ренета Рошкева от Русенския исторически музей.

Според нея основното послание е да знаем историята си:

Това е една образователна изложба, която има за цел да осветли тези вдъхновяващи примери за жени в нашата история, които са променили живота ни и по този начин да разказваме за тях. Ние сме го направили като туристически маршрут, културен маршрут, за да може всеки, който се интересува, да му бъде представено с образи и места на памет в града ни“, допълни Рошкева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени