Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Янев предупреждава:

Пчеларите ще бъдат шокирани като отворят кошерите през март (ОБНОВЕНА)

Според бургазлията масовата смъртност няма да бъде огласена от колегите му заради страх да не връщат субсидии

| обновено на 23.02.21 в 12:11
От 125 пчелни семейства Емил Янев е загубил 100
Снимка: личен архив



За адeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнeто нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe настояха представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри", които днес се събраха пред Министерството на земеделието в столицата. Тя поискаха сформирането на Кризисен щаб, който да разгледа ситуацията и да предвиди действия за компенсиране на пчеларите. 

Сред претърпелите загуба е и Емил Янев от Бургас. Той пусна емоционално видео в социалните мрежи, в което показа мъртвите пчели под капаците на кошерите и отправи тежки думи към колегите си, които според него няма да обявят реалната смъртност на пчелина си, защото ако получават финансиране по европрограмите, ще трябва да го върнат:

"Пчелинът ми е в полски район.  От 125 пчелни семейства 100 ги няма. Започнах с четири кошера, огромна беше инвестицията да вдигна стопанството. Гледам ги като деца и с тях храня семейството си. Дори да се сформира комисия, която да вземе проби, какво е следствието, ще бъде ли обезщетен пчеларя-не. Такава компенсация за форсмажорни обстоятелства не е предвидена. " 

Янев изчислява загубата само на пчелните семейства на 20 000 лева. Основната причината, според него, за високата смъртност на пчелите тази година, е сушата при която са зазимени. Той посочва, че проблемът тепърва ще се разраства, защото повечето пчелари отварят кошерите си през март. По статистика у нас има над 800 000 пчелни семейства. Според бургазлията половината ще измрат. 

От БАБХ отново припомниха, че от 1 март фермерите ще информират пчеларите за пръскането с пестициди единствено чрез създадената за целта електронна платформа. Всички останали начини за известяване отпадат. Пчеларят Емил Янев е категоричен, че единственото вечерното пръскане би могло да избави пчелите. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!