Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публиката влиза „В обувките на артиста“ в три интерактивни онлайн представления

Снимка: artbureau.bg

„В обувките на артиста“ е първата по рода си артистична инициатива у нас, която ще бъде осъществена изцяло в дигитална среда. Интерактивният проект има за цел да повдигне завесата на интимния творчески процес, за да доближи още повече артистите до публиката им.

„Опитваме се да покажем на хората и зрителите, които се интересуват от театър и въобще от всякакви сценични форми, какво седи зад това едно представление да се случи на сцена“, обясни в „Артефир“  Албена Тагарева, продуцент на проекта и председател на Фондация „Арт бюро“, която е организатор на инициативата „В обувките на артиста“.

Това показване ще се осъществи в рамките на онлайн творчески работилници, проведени от три международни екипа. Зрителите ще участват като техни съавтори и главни действащи лица в подготовката и представянето на спектаклите „Фауст: Съдебен процес за душата“, „Ентропия на думите“ и „Преди края... (на света)“. Артистите ще поставят зрителите в тази позиция преди и по време на „откритите репетиции“.

„Ще бъдат съавтори в изработката на материала, който ще се работи чрез отделни задачи, на които всеки ще може индивидуално да реагира и да даде своя авторски прочит“, допълни Вили Прагер, един от артистите, в чиито обувки ще влезе публиката. Заедно с Ива Свещарова и хърватския драматург Ивана Ивкович създават представлението „Преди края... (на света)“. Неговата първа онлайн творческа работилница вече започна и изследва темата за апокалипсиса, стъпвайки върху интерпретациите ѝ от популярната култура, и представата на човека за момента преди края.

Когато стъпи „В обувките на артиста“, публиката ще е в пряк контакт с екипите, ще взима важни решения за развитието на творческия процес, ще изказва мнение и ще споделя опит.

А какво още споделиха Албена Тагарева и Вили Прагер за стимулите в тази първа по рода си артистична инициатива и защо се нуждаем от нов език в изкуството – чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна