Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Тахирова, психолог:

Детето трябва да знае различни стратегии за справяне, за да не разчита на агресията

Снимка: pixabay

Няма как да не се обърне внимание на дете, което е агресивно. Фактът, че то проявява агресия не може да се скрие. Първите сигнали за това може да дойдат от детската градина или училище – с това, че то не спазват правилата, нарушава дисциплината, не може да се впише в групата или класа.

Това изтъкна пред Радио София психологът Даниела Тахирова. И допълни, че подходът в такъв случай трябва да покаже на детето, че то може да постигне желанията си по друг начин, не непременно със сила и инат.

Възможно е да е видяло някъде агресивния модел на поведение или при първото му демонстриране той да му е донесъл някакъв успех – да оцелее в трудна ситуация, да постигне нещо. Може възрастни да се държали неадекватно пред него. Те да са изгубили доверието му. Агресията също така може да е резултат от натрупване на емоции и тяхното отричане.

В подобни ситуации избухването при момичетата се изразява в плач, а при момчетата – в агресия.

Детето трябва да не се чувства самотно и да научи различни стратегии за справяне, подчерта психологът. Агресивният импулс напомня на инстинкта и той трудно се управлява. Има и възрастни хора, които също не могат да го овладеят.

Родителите трябва да разрешават конфликтите си без това да наврежда на детето. Да не приписват проявени от детето лоши качества на другия партньор, защото това го потиска и фрустрира.

Агресията може да има различно проявление и е важно рано да бъде разпозната, изтъкна Даниела Тахирова.

С нея разговаря Яна Спиридонова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна