Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетът на Старозагорската опера с букет от инициативи

Репетиция на Старозагорския балет
Снимка: Старозагорска опера


През месец февруари Старозагорската опера започна нова образователна програма, наречена „Светът на палци“. Идеята е на художествения  ръководител на балетната трупа Силвия Томова и на балерината Зорница Петрова, като част от събитията, предшестващи дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица“ на 16 април.

Първи гости на балета на Старозагорската опера бяха четвъртокласници от Второ основно училище „П.Р.Славейков“ от иновативните паралелки „Зографче“ с преподавател по рисуване Гергана Вълкова. Учениците посетиха репетиция на балетната трупа в балетната зала, а във фоайето балерината Зорница Петрова ги въведе във вълшебния свят на балетното изкуство  и им показа балетни костюми и аксесоари. Децата получиха и специална задача – да нарисуват как си представят, че ще изглежда постановката на балета „Спящата красавица“ на сцена, както и да украсят два чифта балетни палци и да ги включат в инсталация или картина. С най-красивите рисунки и със сътвореното от подарените палци в навечерието на премиерата ще бъде организирана изложба-базар във фоайето на Операта в града на липите. Събраните средства ще подпомогнат  закупуването на професионален сценичен под за балетни представления.

Чуйте в звуковия файл интервюто с прима балерината и художествен ръководител на Старозагорския балет Силвия Томова, в което разказва за образователните инициативи „Светът на палци“ и „Балет за възрастни“, с които се изгражда нова балетна общност в Стара Загора, за предстоящата през месец април премиера на балета „Спящата красавица“ и за проекта „Балет без граници“, който осъществява мисията да поддържа общност от български балетисти и хореографи, които правят кариера по света и се завръщат за изяви на българска сцена пред родната публика. В „Балет без граници“ в момента със Старозагорския балет работи хореографът Християн Бакалов /Франция/, през месец май и юни в България ще пристигнат хореографите Калоян Бояджиев /Норвегия/ и Владимир Ангелов /САЩ/. Те поставят три едноактни балета, които ще бъдат представени на старозагорската публика и гостите на града на липите в спектакъл на 16 юли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна