Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукерският фестивал в Калипетрово ще се проведе онлайн

Снимка: Незабравка Кирова

Онлайн ще се проведе тазгодишното издание на Националният фестивал на кукерите в силистренското село Калипетрово, съобщават от ръководството на читалище Пробуда-1940.

По регламент периодичността на фестивала е на две години и има за цел издирване, съхранение и популяризиране на кукерските обичаи.

Предвид ситуацията в страната е взето решение за промяна формата на фестивала. Право на участие имат младежки и възрастни кукерски състави от цялата страна. До 15 март те трябва да представят снимка на кукери в цял ръст и видеоклип, съпътствани от описание на персонажите и техните костюми, както и на обреда, който пресъздават.

Организаторите се надяват, макар и по по-различен начин отново среща да си дадат българските традиции от различните краища на страната. Нрави съхранени от миналото, обичаи предаващи се от поколение на поколение.

Очаква се и тази година да се включат кукерски състави и от съседна Румъния. Те са от населени места, в които има потомци на българи.

Традицията в Калипетрово кукери да се събират на Сирни Заговезни и да обикалят цялото село, като благославят всеки дом за здраве и берекет, прогонват злото от хората и къщите с думите: “Да потъне вдън земя злото – да царува доброто”, датира още от края на 18 век.

От 1940 г. е жанр от художествената самодейност на читалището.

През годините са носители на множество отличия от Международни и Национални фестивали, както и на местни, общински и регионални празници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна