Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ свали политическото си доверие от Росина Станиславова

Кметът на район „Красно село“ отхвърли обвинения за злоупотреби с евросредства

| обновено на 24.02.21 в 13:13
Росина Станиславова, кмет на район "Красно село".
Снимка: БГНЕС

Кметът на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова обвини председателя на финансовата комисия към столичния Общински съвет Георги Георгиев в манипулация на документи с цел внушение за злоупотреба с европейски средства от страна на районния кмет.

На пресконференция Станиславова определи информацията за лично облагодетелстване за нея и екипа ѝ с над 100 000 лв. от програмата „Патронажна грижа“ като невярна и отчете как са разходвани парите.

Твърденията на Станиславова са в отговор на изнесената вчера информация от Георги Георгиев, който обвини кмета на „Красно село“ в злоупотреба с евросредства. Става дума за програмата за патронажна грижа за доставка на храна на възрастни хора по време на пандемията.

Стойността на програмата е над 360 000 лв. за периода от 1 май до края на миналата година. От тях повече от 260 000 са отишли за заплати и осигуровки на персонала, а 104 000, за които Георгиев твърди, че районният кмет е изплатила на себе си и на екипа си, са единната ставка по проекта, отчете разходите Станиславова. Възнаграждението на управляващия програмата екип, част от който е и кметът, е на стойност над 40 хил. лв. Самата тя е получила 7000 лв., за целия период на програмата, уточни Станиславова.

„Тази крупна сума е абсолютно по правилата, проектно заложена, административно установена“.

Обвиненията на председателя на финансовата комисия са на базата на постъпили жалби. Кметът на „Красно село“ обаче се усъмни в умишленото манипулиране на документите, с цел внушение за извършени злоупотреби с европейските средства. 

„Една и съща жалба като съдържание е манипулирана с един и същи номер от страна на Столична община. Така че смятам, че това е чисто политически акт“.

По програмата за патронажна грижа на районната администрация Столичната община е назначила одит.

Междувременно от „Демократична България”, чийто кандидат за кмет на „Красно село” през 2019 г. бе Станиславова, обявиха, че  оттеглят политическото си доверие от нея, тъй като  е „създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма“.

Тази сутрин ръководството на ДБ е призовало г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не направи това, „Демократична България“ дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна