Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП: Нормализирането на отношенията Сърбия - Косово е предварително условие за еврочленство

Снимка: БГНЕС

Депутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент изразяват безпокойство от непрекъснатата подкрепа на Сърбия за анексията на Крим от Русия в Общото събрание на ООН. Това се казва в приетия днес доклад за напредъка на страната по пътя ѝ към ЕС.

Евродепутатите са загрижени и от нарастващото влияние на Китай в западната ни съседка, както и в региона на Западните Балкани като цяло, особено от липсата на прозрачност при оценката за влияние върху околната и социалната среда на китайските инвестиции и заеми, се казва в документа.

Освен това те призовават Сърбия да покаже убедителни резултати в реформирането на съдебната система, свободата на изразяване и борбата с корупцията и организираната престъпност. „Нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово е приоритет и предварително условие и за двете страни за присъединяването им към Общността“, заявяват те и напомнят, че 5 страни-членки все още не са признали Косово като отделна държава. Те апелират към тях да го направят, като припомнят, че неговата независимост е необратима.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна