Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на лекарствения регулатор на САЩ подкрепиха Covid ваксината на Johnson & Johnson

| обновено на 24.02.21 в 15:47

Служителите на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобриха в сряда ваксината срещу коронавирус на компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson, или J&J) за спешна употреба след подробен анализ на ваксината.

Според тях еднодозовата ваксина срещу Covid-10 на J&J изглежда безопасна и ефективна при проведените изпитвания.

Съветниците по ваксините на Американската администрация по храните и лекарствата пък ще се срещнат в петък (26-и февруари), за да обсъдят препоръката за спешно разрешение на тази Covid ваксина.

След прегледа се очаква FDA да разреши ваксината за масова употреба, както това ще бъде трета ваксина, получила спешно разрешение в САЩ, след тези на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Ваксината на J&J показа ефективност от 66% за предотвратяване на Covid-19 срещу множество варианти на коронавируса в глобално проучване, включващо близо 44 000 души, заяви компанията през миналия месец.

Ефективността ѝ обаче варира от 72% в Съединените щати до 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка, където се разпространява нов коронавирусен вариант.

Кандидатът за ваксина обаче е 85% ефективен при предотвратяване на тежки заболявания в резултат на Covid-19 във всички региони, където са проведени тествания

Ваксината е била ефективна за намаляване на риска от Covid-19 и предотвратява позитивен PCR-тест за коронавирус поне 14 дни след ваксинацията, посочва FDA в своите брифинг документи.

Правителството на Съединените щати ще бъде готово да разпространи най-малко 3 милиона дози от ваксината на Johnson & Johnson през следващата седмица, след получаване на разрешение за спешната ѝ употреба от Администрацията по храните и лекарствата, съобщи в сряда екипът на Белия дом за справяне с пандемията.

"Царят на коронавируса" в Белия дом Джефри Зайнц увери, че разпределянето на ваксината "ще се осъществи незабавно и ще отразява текущия процес на разпределение между юрисдикции, аптеки и здравни центрове в общността".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна