Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бацелова: Колко опасна е една инфекция зависи от леталитета и от начина на предаване

д-р Христиана Бацелова
Снимка: личен архив

Трите класически особено опасни инфекции, според епидемиологията, на този етап са холера, чума, жълта треска. В миналото към тях се прибавяше и едрата шарка, която в момента не се среща благодарение на ваксината, която я ликвидира след дълги години приложение. Ебола също е опасна инфекция. Когато говорим за опасни инфекции, има значение какъв е процентът леталитет – от разболелите се колко умират поради тежки усложнения. Това заяви в "Нашият ден" д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив. 

"Опасността на една инфекция се определя от леталитета, както и от механизма, от начина на предаване. Covid-19 е заболяване, което се причинява от пандемичен вирус. Пандемичният вирус се характеризира с това, че хората нямат имунитет срещу него, всички са податливи, всички са възприемчиви и много лесно се разпространява. Заразяването се случва лесно, защото имаме и т.нар. "асимптомни форми" или здраво заразоносителство, което разпространява безпрепятствено вируса."

Има един проблем, който аз забелязвам от доста години, свързан с желанието на родителите. Хората имат нужда от информация – да знаят какво се съдържа във ваксината, по какъв начин ще действа, колко е безопасна, каква е ползата, има ли риск? За съжаление години наред им беше трудно да получават тази информация. Разбирам колегите общопрактикуващи лекари, че са много заети и им е трудно да обръщат внимание на всеки, въпреки че много го правят.

А и когато говорим за ваксини, нещата се изменят много бързо. Има много нови данни, нови технологии. Затова е необходимо хората, разполагащи с тези данни, да ги анализират и да ги предоставят на обществото. В момента групата за ваксини преживява голям разцвет, защото хората се интересуват с всичко, свързано с Covid-19. Има и такъв сайт vaccination-info.eu, който предоставя точна научна информация. 

Ваксъри – антиваксъри

"Не мисля, че в България антиваксърите са чак толкова много и не мисля, че някой категорично е против ваксините. По-скоро някои родители са обидени от липса на информация и от отношение."

Повече можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени