Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години Френски институт – прожекции за киноманите

| обновено на 25.02.21 в 09:01

Френският институт отваря отново зала "Славейков" с прожекции на съвременни филми. 2021 година е специална година за Френския институт, защото той отбелязва 30 години от своето основаване. 

Мария Конакчиева от Френският институт разказва повече в "Артефир":

"Мисля, че това е една много голяма дата – не само за нас, но и за всички наши партньори, с които през годините сме искали да продължим една стара традиция, започнала в началото на ХХ век. През 1991 г. френското външно министерство решава да открие в София Френски институт. В началото беше само Френски културен институт. След това нашата дейност се разшири – освен културна, след 1997 г. започнахме да се занимаваме с всички компетенции около култура, наука, образование и станахме един, мисля, атрактивен център. В онези години не се случваха чак толкова много неща, както е сега. България се отваряше към всичко ново, към всичко различно и Франция винаги е била близо до България. Надявам се, че ще успеем да отбележим подобаващо тази 30-годишнина. 

Кинокритикът Владислав Апостолов представи филмите, които ще се прожектират в зала "Славейков". Неслучайно организаторите са подбрали за начало комедии.

"Ценителите на френското кино и френската култура ще могат по един добър начин – чрез комедии – да се откъснат от реалността на пандемията. От самото създаване на киното френската комедия е един от фундаментите и на киното, и на френската култура още от времената на Луи дьо Фюнес и на Фернандел. През годините тя си остава основен стълб в самото континентално европейско разбиране и осъзнаване за хумор, за жизнерадост и жизнеутвърждаване. Този месец на комедиите предоставя една страхотна селекция на Френския институт ни дава възможност да се срещнем с новата реколта френски комедии. Този петък и събота, 26 и 27 февруари, гледайте филмите „Нека и момичетата ритат“ и „21 нощи с Пати“ в зала "Славейков от 18.30 ч. 

По един интелигентен, елегантен и качествен начин тези филми са едно от доказателствата, че киното не трябва да бъде само комиксови супергерои, експлозии или някакви тийн филми в стрийминг гигантите. Напротив – завръщането на европейското кино е символ и на завръщането към нормалния живот. Естествено, какво по-добро от това да се съпреживее филмовата магия в тъмния салон."

Филмите са със субтитри на български език. Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

Вход с билет (стандартна цена 6 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени