Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенски полъх в програмата на Софийската филхармония с диригент Саша Гьотцел

3
Саша Гьотцел
Снимка: В. Балевска

Саша Гьотцел носи виенски полъх в Софийската филхармония - млад, харизматичен и с впечатляващ професионален опит зад гърба си. Учил е при най-добрите - проф. Рихард Остерайхер, Сейджи Озава, Йорма Панула. Дирижира във Виенската държавна опера, гостувал е на Залцбургския музикален фестивал и на Би Би Си Промс. Ръководил е няколко оркестъра - Истанбулската филхармония „Борусан” и състави във Финландия. Работил е с певци като Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Томас Хемпсън.

Саша Гьотцел пое поста главен гост-диригент на Софийската филхармония от сезона 2019/2020. Въпреки сложната 2020 година, той гостува четири пъти през нея на Националния ни оркестър.


Маестрото използва времето, в което концертната дейност по света замря, за да навлезе в нови поприща. В началото на тази година излезе първият кратък филм, част от цяла поредица, посветен на изкуствата в родната му Виена, със заглавие „Целувка от Виена“. В него той е своеобразен гид, който разказва и показва красотата на австрийската столица.
 
В четвъртък със Софийската филхармония Саша Гьотцел ще поднесе на публиката 17-ия клавирен концерт от Моцарт с великолепния солист Сергей Редкин, но и почти непознатата у нас Симфониета за камерен оркестър, оп. 23, от Александър фон Цемлински, написана през 1934 г.

Подробности за проектите си и за програмата на концерта в София диригентът разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна