Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дора Делийска ще представи България в поредица на ARTE TV

Снимка: личен архив

Eвропейският културен канал ARTE от доста време е приобщил прочутия цигулар Даниел Хоуп като свой водещ и след поредицата Hope@Home - много удачно заиграване с фамилията на музиканта, която в превод означава "надежда", сега, когато концертният живот в много европейски страни продължава да е възпрепятстван заради пандемията, започна друга поредица, наречена Europe@Home. За нея Даниел Хоуп кани в дома си в Берлин музиканти от всички страни - членки на Европейския съюз.

След представянето на Литва, Белгия, Румъния и др., на 26 февруари предстои и епизод, посветен на България. За участие в него е поканена пианистката Дора Делийска, която живее и работи във Виена. По нейна идея в предаването ще прозвучат пиеси от Панчо Владигеров и Бела Барток, които са се вдъхновявали от българския фолклор; зрителите ще чуят и популярни български народни песни - "Хубава си, моя горо" и "Седнало е Джоре дос", която става основа за специално написана от композитора Костадин Генчев пиеса; както и откъси от последния засега звукозаписен проект на пианистката - "Различният валс".

Още подробности за работата на Дора Делийска във Виена по време на пандемията и за участието й в поредицата Europe@Home с водещ Даниел Хоуп чуйте в звуковия файл. А българската публика може да очаква гостуването на световноизвестния цигулар в сезона на Софийската филхармония на 15 април, когато под диригентството на Найден Тодоров е избрал да представи Концерт за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна