Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

Гледам с нарастващо безпокойство на идеята за международни ваксинационни сертификати, коментира адвокатът

| обновено на 25.02.21 в 11:46
Снимка: БГНЕС

"Гледам с все по-нарастващо безпокойство и объркване на това да се пътува, ако имаш документ, че си ваксиниран, още повече, че България се проваля във ваксинационната си кампания и план", каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обсъждане на международни ваксинационни сертификати.

"Европа няма в своята история подобно събитие, за да има готови рецепти и готов протокол на действие. Затова сега трябва да се види какво точно се случва с пандемията, особено на фона на ваксинацията, не могат да се прогнозират конкретни решения. И се тръгва от принципите за свобода на движение, кои са основни и кои подлежат на ограничение - като това да посещаваш ресторанти и нощни заведения. Но висшият пилотаж е как държавите и ЕС ще отреагират на тези предизвикателства", коментира още в "Хоризонт до обед" адвокат Михаил Екимджиев.

"Сега трябва да се види дали ще се въведе някаква обща политика в рамките на съюза или всяка държава сама (или друга) ще решава как да подходи към придвижването на хората, които са ваксинирани или не са ваксинирани", отбеляза още той.

И уточни, че е важно да се знае какви ще бъдат последиците от въвеждането на международни ваксинационни сертификати, паспорти или приложения, както и каква ще бъде степента на задължителност:

"Ако бъдат въведени само ваксинационни сертификати или паспорти, това неизбежно ще постави в дискриминационно отношение хората, които не са ваксинирани, но имат антитела. Възниква въпросът защо в тези документи да не се включват данните от тестовете за антитела".

Според адвокат Екимджиев държавата се е провалила във ваксинационната си политика и така хората, дори да искат, не могат да се ваксинират и няма да могат да пътуват.

"Настъпва страхотна бъркотия, заради неадекватната българска политика, а и на фона на удържането на втората вълна на Covid-19, поне можем да бъдем с по-адекватни мерки. Готвим се да отворим ресторанти и нощни заведения, а министърът на здравеопазването казва, че ние се надбягваме с вируса, не -  ние тичаме срещу вируса...", смята адвокат Екимджиев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!